Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da çekilmenin başladığını doğruluyarak, "Evet; bu gerçek, doğru." ifadesini kullandı.

Rus barış güçleri, İkinci Dağlı Karabağ Savaşı sonunda, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasında 10 Kasım 2020'de Moskova'da imzalanan üçlü bildiri çerçevesinde Dağlık Karabağ'a konuşlandırılmıştı.

Anlaşma kapsamında Ermenistan, bölgedeki tüm yerleşim yerlerinden çekilecek; Rus barış gücü de koordinasyonu sağlayacaktı. Birlik aynı zamanda, Dağlık Karabağ'da Ermeni nüfusun bulunduğu yerlerin ve Laçın Koridoru diye bilinen Hankendi-Laçın yolunun güvenliğini sağlayacaktı. Bu bağlamda, Rus barış güçlerinin 2025 yılına kadar bölgede kalmasına karar kılınmıştı. Ancak anlaşmadan sonra Erivan yönetimi sözlerini tutmadı ve bölgede zaman zaman olaylar da yaşandı. Ermenistan'ın diretmesi sonrası, Azerbaycan ordusu 2023 yılında Dağlık Karabağ'a tam kapsamlı bir "Yıldırım Harekatı" başlattı ve Dağlık Karabağ'ın tamamını birkaç gün içinde ele geçirdi.

Bölgede konuşlu olan Rus birliği, hafif silahlarla donatılan 1.960 askeri personel, 470 askeri araç ve özel teçhizattan oluşuyor.

 

KAYNAK: HABER7