Hürriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Türkiye'de uygulanmaya başlanacak Rus Sputnik V aşısı ile ilgili rehber niteliğinde bilgileri paylaştı.

"2020 ekiminde Ruslar "Aşıyı biz de bulduk" açıklamasını yaptıklarında o habere inanmamış, hatta "Bilgiler netleşene kadar ben bu aşıyı yaptırmam" şeklinde bir kanaat de açıklamıştım" diyen Osman Müftüoğlu, daha sonra fikrinin neden değiştiğini nedenleriyle açıklayarak, Rus aşısı Sputnik V ile ilgili bilgileri köşesinde paylaştı.

Müftüoğlu'nun "Rus aşısına güvenelim mi?" adlı köşe yazısının tamamı şu şekilde;

"Pandemide geldiğimiz nokta maalesef biraz sıkıntılı.

Sıkıntının nedeni ise hepimizce malum: Elimizde yeteri kadar aşı yok. Ama bilelim ki sadece bizde değil bir iki istisna dışında hemen her ülkede "aşı sıkıntısı" var. Bunun başlıca nedeni de üretici firmaların taahhüt ettikleri miktarda aşıyı üretememeleri. Haklı olabilirler mi? Mümkündür, haklı olabilirler. Bilelim ki aşı üretimi muazzam bir "itina", yüksek bir "teknoloji", olağanüstü duyarlılıkta "inceleme aşamaları" gerektiren son derece zor bir iştir. Görünen o ki saydığım bu nedenlerle ne BioNTech/Pfizer ne AstraZeneca/Oxford ne de Moderna, Sinovac, Johnson&Johnson farklı ülkelere verdikleri sözleri maalesef yerine getiremiyorlar.