Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, ülkesinde katıldığı bir televizyon programında Türkiye'ye yönelik haddi aşan, küstah açıklamalarda bulundu.

Rum lider, Kıbrıs'ı iki kesimli, iki toplumlu bir federasyon temelinde tekrar birleştirecek çözüm bulunması amacıyla aynı tutarlılıkla çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde, Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkelerin de katılımı ile 5+1 formatında düzenlenen gayriresmi Kıbrıs konulu Cenevre konferansının tamamlanmasının sonrası değerlendirmelerde yaptı.

Ülkesinde katıldığı bir televizyon programında değerlendirmeler yapan Anastasiadis, Türkiye'ye nefretini kusan, dostane tavırdan uzak küstah ifadelerin altına imzasını attı.

"KÜSTAH" AÇIKLAMA

Paskalya bayramı kutlamaları çerçevesinde ülke televizyonlarında yayınlanan bir konuşma yapan Nikos Anastasiadis, bayram kutlamak yerine Türkiye ve KKTC ile ilgili tepki çeken açıklamalar bulunmayı tercih etti.

Türk tarafını 'Osmanlı İmparatorluğu' hayaliyle hareket eden küstahlar olarak tanımlayıp suçlayan Rum lider Türkiye'yi Birleşmiş Milletler yetkilendirmesine ve uluslararası kanunlara uygun olmayan şekilde davranmakla suçladı ve bu durumun yalnızca Kıbrıslı Rumların değil Kıbrıslı Türklerin de isteği yönünde olmadığını iddia etti.

ŞİKAYET TEHDİDİ

Anastasiadis bu hafta sonu Portekiz’de gerçekleşecek resmi olmayan Avrupa Konseyi’ne katılarak Türkiye'yi Avrupa liderlerine şikayet edeceğini bildirdi. Anastasiadis 'Türk tahrikleri' olarak tanımladığı şikayetlerini uluslararası bir kampanyaya dönüştüreceği konusu ile ilgili da küstah bir tehditte bulundu.

TÜRKİYE'YE YÖNELİK SUÇLAMALAR

Rum basınında yer alan habere göre Anastasiadis, Türk tarafının Cenevre'deki tutumuyla, BM'nin çözüm çabalarını ve parametrelerini ihlal ettiğini ileri sürerek, Türk tarafının her türlü görüşmede egemenlik haklarının tanınmasına odaklanılmasında ısrar ettiğini savundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Rum tarafının Cenevre'de durumu başarılı şekilde yönettiklerini kaydeden Anastasiadis, yeni oldubittilerden kaçınılması gerektiğini açıkladı.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM MESAJI

Anastasiadis, "Guterres'in, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye'nin istediği çözümün (iki devletli), BM ve Avrupa Birliği tarafından kabul edilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığı hususunda, Kıbrıs Türkleri ve Türkiye'ye yönelik net olduğunu" savundu.