Türkiye'ye olan S-400 sevkiyatıyla ilgili konuşan Rus devlet savunma sanayii şirketi Rostec'in Başkanı Sergey Çemezov, Rusya'nın sevkiyat anlaşmasını tamamen yerine getirdiğini, ikinci anlaşma hususunda ise Türkiye'nin kararını beklediklerini açıkladı.

Basın mensuplarına bir açıklama yapan Çemezov, Türkiye'ye yapılan S-400 sevkiyatıyla ilgili anlaşmanın tamamen kapandığını bildirdi.

SİSTEMİN TÜM UNSURLARI TÜRKİYE'YE YOLLANDI

Sistemin tüm unsurlarının Türkiye’ye gönderildiğini beyan eden Çemezov, Rusya'nın da kendi adına bütün ödemeyi aldığını dile getirerek, ikinci anlaşmanın yerine getirilmesinin Türkiye'nin kararına bağlı olduğunu açıkladı.

Çemevoz, "Top şu an Türkiye tarafında, partnerlerimizden karar vermesini bekliyoruz. Rosoboroneksport, Türkiye ile sürekli olarak temas halinde, daha çok işbirliği olması hususunu görüşüyor. Ayrıca unsurların üretim olasılığına, orada ne üretebileceğine ilişkin görüşüyoruz." ifadelerini kullandı.

Rusya ve Türkiye arasındaki işbirliği olasılıkları

S-400'ün oldukça karmaşık bir teçhizat olduğunu dile getiren Çemezov, teçhizatın sıfırdan üretilmesinin gerçekçi olmadığını belirterek Türkiye ve Rusya arasındaki tenkik, askeri ve diğer alanlarda da işbirliği olasılığı olduğunu söyledi.

Çemezov, Türk partnerleriyle başka teçhizatlar hakkında da konuştuklarını, birtakım olasılıkların olduğunu dile getirdi.

 

ALICILAR S-500'LERLE İLGİLENİYOR

Çemezov, S-500 teçhizatlarıyla alakalı olarak, yurtdışından alıcıların sistemlerle ilgilendiğini, fakat bunların kim olduğunu açıklayamayacağını, aralarından birkaçının Rusya'dan S-400 satın aldığını söyledi.

S-400 teçhizatı şu an Türkiye ve Çin'in elinde. Ayrıca Hindistan da Rusya ile sistemlerin sevkiyatı hususunda bir anlaşma imzaladı.