Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez ve Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu antikor düzeyini düşük bulanların endişelenmemesi gerekliliğini ifade etti.

Korona virüs aşısı yaptıranlar çok sayıda bağışıklık düzeyini ölçmek hedefiyle antikor testi yaptırıyor. Hatta sonuçların sıkça sosyal medyada paylaşıldığı da görülüyor. Bazı şahıslarda aşıya sonrasında antikor düzeyi düşük çıkınca virüsten korunamayacağı yönünde endişe duyuluyor.

Üsküdar Üniversitesi Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez bu konuya açıklık getirdi, “T hücreleri virüse bir kez savunma geliştirdikten sonra fazla uzun seneler savaşabiliyor” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Sönmez, Twitter hesabından şu bilgileri verdi:

“Antikor miktarım çok düşük çıktı, Covid 19’ a karşı hiç koruma olmadığı manasına mı gelir? Ya yeni varyantlar?

Hayır, bütün hikâye antikordan ibaret değildir. Bağışıklık sistemimiz olabildiğince karmaşık yapıda ve yalnızca antikorlardan oluşmaz. İşte iyi haber burada…

Varyantlarla alakalı her gün yeni bir haber duyuyoruz, kimi mutasyonların antikorlardan kaçıyor olması endişeya sevk ediyor insanları. Aşı ardından bağışıklık sistemimiz varyantlara karşı güçlü bir yanıt vermese de, işin bir de hücresel bağışıklık cephesi var.

Hücresel bağışıklık da çok mühim. Bu yapının en mühim yapı taşlarından biri T hücreleridir, enfeksiyonu önlemekte çok mühimdir. Covid aşıları yalnızca antikor değil, T hücrelerinin üretimini de teşvik eder.