Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'nın yurtdışındaki tarihi gayrimenkul varlıklarıyla ilgili yeni bir kararname imzaladı.

Kararnameyle, Sovyetler Birliği ve eski Rus İmparatorluğu topraklarındaki mülkler de dahil olmak üzere yurtdışındaki Rus mülklerinin araştırılması, tescili ve yasal olarak korunması için fon tahsis edilmesini içeriyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı'na bağlı "Yabancı Mülkiyet Yönetimi" birimi de söz konusu mülkleri bulmak, kaydetmek ve korumakla görevlendiriliyor.

Tabii bu kararnamenin yürürlüğe girmesi büyük bir tartışma yarattı. Özellikle aşırı Rus milliyetçisi yazarlar, Rusya'nın bu hamleyle komşularına hatta ABD'ye karşı gelecekte adım atabileceğini söyledi.

530 binden fazla abonesi olan "Two Majors" adlı aşırıcılık yanlısı bir Telegram kanalı, "Alaska'yla başlanmasını öneriyoruz." diye yazdı. Kanalda ayrıca, bunun ötesinde Kremlin'in "Dinyeper Ukrayna, Besarabya, Finlandiya Büyük Dükalığı, Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Rus Türkistanı'nın Orta Asya eyaletleri, Baltık kentlerinin çoğu ve Polonya'nın önemli bir kısmına" bakması gerektiği yazıldı.

Konuyu daha da ileri götüren kanal, Almanya'nın Soğuk Savaş dönemindeki parçalı yapısına değinip Sovyet kontrolü altındaki Orta Avrupa ülkelerine atıfta bulunarak, "Alman Demokratik Cumhuriyeti ve diğer Varşova Paktı ülkelerinde mülk aranabilir." diye yazdı.