Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin,  yeni tip koronavirüse (kovid-19 veya covid-19) karşı geliştirdikleri "BNT162b2" adlı aşının Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkelerden olay almasından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Bu olayın onlar için oldukça önemli olduğunu ifade eden Şahin, Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) diğer ülkeler için bir örnek model olduğunu söyledi. Aşıyı 27 ülkeye göndereceklerini ifade eden Şahin, aşılama sürecine orada başlayacaklarını belirtti. Şahin, ellerinde yeterli kadar aşı olmadığını beyan ederek her ülkeye birkaç yüz bin dozluk aşı gideceğini bildirdi.

MUTASYONA UĞRAYAN VİRÜSE KARŞI ETKİLİ

Koronavirüs aşısının, mutasyona uğrayan virüse karşı olan etkisinde herhangi bir problem yaşamadıklarını vurgulayan Şahin, bu virüsün mutasyona uğrayan ilk virüsü olmadığına dikkat çekerek bundan önceki zamanlarda da değişik mutasyonlara uğradığını anlattı. Şahin, korkmadıklarını söyleyerek, "Bu konuda kontroller gerçekleştirmemiz gerekiyor fakat başımızın mutasyonlu koronavirüse etki etmeyecek diye bir konu yok." sözlerini kullandı.

Virüsün İngiltere'de mutasyona uğraması üstünde henüz yeteri kadar çalışma yapılmadığına işaret eden Şahin, genetik mutasyonların laboratuvarlarına getirildiğini belirterek bunların üzerinde çalışmaya başlayacaklarını duyurdu.

TÜRKİYE İÇİN YETERİ KADAR AŞI DEPOLANDI

Aşı konusunda Türkiye ile olan görüşmelerinde halen devam ettiğini anımsatan Şahin, kısa bir zaman içinde sözleşme imzalamanın mümkün olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

Şahin, Türkiye'ye aşı yollamaktan çok mutlu olacağını belirterek ülke için yeteri kadar doz depoladıkları da dikkat çekti. Şahin, "Bu durumda nispeten daha hızlı bir şekilde teslimat yapılabilir." sözele değindi.

ÖNEMLİ OLAN İLK ŞEY TESLİMAT

EMA tarafından aşıya onay verilmesinden çok memnun olduğunu bildiren Şahin, aşağıdan geliştirilme sürecinde katkı sağlayanlar için bunun büyük bir başarı olduğuna dikkat çekerek, "Bu önemli ve çok başka bir adımdır. Ben gerçekten çok mutluyum fakat gördüğünüz üzere konsantre olmuş durumdayım. Bundan sonra neler olacağını her daim düşünmek zorundayım. Duygulara ayıracak fazla zamanım yok. Firmamızın çalışanları hem burada, hem Amerika Birleşik Devletleri'nde hem de Belçika'da sürekli olarak aşı üretiyor. Burada önemli olan şey ilk teslimat. Sonra insanlar aşı olmaya başlayabilir." dedi.

VİRÜSÜ TAMAMEN YENMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

Uğur Şahin, virüsün ne zaman biteceğini ilişkin soruya şu şekilde yanıt verdi:

Virüsü tam anlamıyla asla yenemeyeceğiz. Bizim amacımız, insanların evlerinden çıkamayacak duruma tekrar gelmemesidir. Bunu da ancak herkes iyi çalışırsa ve yeteri kadar dozu ülkelere teslim edebilirsek başarabiliriz. Bu hedefe de 2021'in yaz aylarının sonunda ulaşabiliriz. Koronavirüsle mücadele etmek yaz aylarında daha kolay olacak.