Halk sağlığı ve çevre bilinci alanlarındaki çalışmalarıyla herkesçe tanınan Prof. Dr. Orhan Kural, koronavirüse yakalandıktan sonra bir hastanede tedavi görmeye başlasa da, virüse karşı yenik düştü ve yaşamını yitirdi. Prof. Dr. Orhan Kural, 28 Kasım 2020 tarihinde, koronavirüs hastalığı sebebiyle Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi'ne kaldırılmıştı.

9 Aralık tarihinden bu yana hastanenin yoğun bakım servisinde tedavi altında bulunan Kural, bugün yaşamını yitirdi. Orhan Kural'ın ölmeden önce bir video çekerek vasiyetini açıkladığı ortaya çıktı.

KURAL VİDEO ÇEKEREK VASİYETLERİNİ AÇIKLADI

Ölmeden önce bir video çeken Kural, bu videoda vasiyetleri açıkladı. "Eğer bunu dinliyorsanız artık hayatta değilim," sözleri ile videoya giriş yapan Kural, bugüne kadar üzdüğü insanlardan özür dileyerek vatandaşlık görevini yapmak için çaba gösterdiğini dile getirdi. İnsanlara çok daha güzel bir dünya bırakmak için çaba gösterdiğini belirten Kural, bu süre zarfında kendisini üzen Cengiz Kuzu'yu hiçbir zaman affetmediğini söyledi.

'CENGİZ KUZU'NUN YAPTIĞI GİBİ GAYRETLİ İNSANLARI ENGELLEMEYİN'

Kural, Cengiz Kuzu'nun yaptığı gibi; gayretli insanların engellenmemesi ve heveslerinin kırılmaması hususunda uyarıda bulundu. En önemli isteklerinden birinin insanların faydası için bu kadar çalışarak oluşturduğu Türkiye Gezginler Derneği'nin yaşamaya devam etmesi olduğunu vurgulayan Kural, ek olarak Fener Köyü'nde bulunan çiftliğinde yaşaması yönünde kızından istekte bulunduğunu açıkladı.

'İTÜ'DEKİ ÖĞRENCİLERİMİ ÇOK SEVDİM'

44 yıl boyunca İTÜ Maden Mühendisliği bölümünde çalıştığını ve 9 yıl bölüm başkanı olarak hizmet ettiğini söyleyen Kural, buradaki öğrencileri çok sevdiğini ve onlarla ortak bir şekilde çalıştığını ifade ederek onlara burs imkanı sağladığını bildirdi. "Orhan Kural bursu yapılacaktır." diyen Kural, bu hususta belirli bir miktar parayı Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı'na bıraktığını açıkladı.

Cenazesinin Zincirlikuyu Camii'nden kalkmasını istedi

Cenazesinin, ailesinin yattığı Zincirlikuyu mezarlığına kaldırılmasını talep eden Kural, diğer camilerde trafik sıkışıklığı olduğundan ötürü cenazesinin Zincirlikuyu Camii'nden kalkmasını vasiyet etti.

Avcılar ve kürk giyenler cenazeme gelmesin

Kural, kesin surette cenazesine avcıların ve kürk giyenlerin gelmesini istemediğini belirtti. Özellikle hayvan ticareti yapan kimselerin cenazesine adım atmasını istemediğini belirten Kural, cenazesinde canlı çiçek olmasını istemediğini de söyleyerek, belediyeleri çiçek göndermemeleri hususunda uyardı. "Onun yerine eğitim kurumlarına bağış yapsınlar." dedi.

Organlarını kadavra olarak hediye etti

Kural vasiyetinde, organlarını hem kadavra olarak hem de kullanılması adına hediye ettiğini açıkladı. Bunu yazılı olarak bildirdiğini ifade eden Kural, en çok merak ettiği şeyin arkasından neler yazılacağı olduğunu söyledi.

Sözlerini basının ve insanların arkasından ne konuşacağını hep merak ettiğini belirterek bitiren Kural, insanlara başarı başarı dolu bir dünya diledi.

ORHAN KURAL KİMDİR?

1950 yılında İstanbul'da doğan Orhan Kural, ortaokul kademesini Kadıköy Maarif Koleji'nde tamamladı. Kural, İTÜ Maden Fakültesi'ni 1972 yılında bitirdi.

Yıl 1973 gösterdiğinde burslu olarak okuduğu New York Columbia Üniversitesi'nden aldığı "Maden Yüksek Mühendisi" unvanının ardından Eylül 1978'de 'Doktor' unvanını kazandı.

İTÜ'de 44 yıl boyunca hizmet veren Orhan Kural bu sürenin 9 yılını bölüm başkanı olarak geçirdi.


Haber düzenleme: Ecem Köksal