Türkiye koronavirüsle mücadelede kritik günleri geride bırakmaya hazırlanıyor. 29 Nisan'da başlayan tam kapanma süreci bugün şartları belirlenen ve yarın itibarıyla başlayacak yeni kademeli normalleşme süreciyle devam ediyor.

 

Meyvesini veren tam kapanma sürecini vaka sayılarında ciddi bir düşüşle geride bırakırken şimdi yükseliş ve yeni pik dalgaları görmemek için kademeli normalleşme süreci oldukça kritik.

Vakaların tekrar tırmanmaması için vatandaşın gerekli tedbirlere uyum göstermesi ve hiç kuşkusuz aşılama süreci kritik öneme sahip. Türkiye önümüzdeki yaz ayları içerisinde aşılamada çok önemli bir aşamayı geçmiş olacak.

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "100 milyon doz Sinovac ile, 90 milyon doz Biontech ve 50 milyon doz da Sputnik ile anlaşma imzalamış durumdadır. Yaklaşık nüfusumuzun 3 katı kadarlık doz aşı için anlaşmalar imzalanmıştır" açıklamasıyla bu süreci aktardı. Zira bugün itibarıyla uygulanan toplam aşılama 26 milyona yaklaştı. Tüm bunlara ek olarak Türkiye için asıl önemli gelişme sonbaharda yaşanacak. Sene sonuna gelmeden yerli ve milli aşımızı elde etmiş olacağız.


Koronavirüsle mücadelede en önemli silahımız olan aşılama takvimi bu şekilde. Pandeminin sona ermesiyle ilgili sorular bir kenarda dururken diğer merak edilen konu ise aşılaması tamamlanan insanların maske ve sosyal mesafeden muaf olup olmayacağı. Konuyla ilgili özel açıklamalarda bulunan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, aşılama takvimine dikkat çekerek sağlık çalışanlarını bundan sonra daha yoğun ama heyecanlı bir dönemin beklediğini söyledi. Tam kapanma nedeniyle elde edilen olumlu sonuçların toplumun yüzde 60-70 oranında aşılanmasıyla kalıcı hale geleceğinin altını çizen Şener, "Bunu başarabilen ülkeler artık birer birer normalleşmeye başlıyor ve maskesiz, mesafesiz günlere merhaba diyorlar. Türkiye içinde bu günler çok yakın. Sağlık Bakanlığı'nın verdiği müjde ile anlıyoruz ki Haziran - Temmuz - Ağustos ayında 40 yaşa kadar herkesi çift doz aşılama hedefimiz var. Bu yaş hedefi tedarik durumuna göre daha da aşağıya inebilir. Özellikle genç nüfusa yapılacak aşılama, eğitimin güvenli devamı için gerekli. Eylül ayına kadar hedef nüfusun yüzde 60'ını aşılamayı başarmamız durumunda - ki bu çok yüksek ihtimalle olacak- ikinci aşama olarak ise hatırlatma dozuna yani ilk aşılanan gruba kış öncesi 3. doz yapılacak" dedi.