Hatay'ın İskenderun ilçesine gelerek terör saldırısı gerçekleştirmeye çalışan iki terörist, güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirildi. Teröristler, Fener Caddesi'nde patlamalı bir saldırı gerçekleştirdi. Saldırıda kimsenin yaralanmadığı, kahraman güvenlik güçlerinin teröristleri ölü olarak ele geçirdiği öğrenildi. Gelen bir diğer bilgi ise bahsi geçen teröristlerin Münbiç'ten 'paramotor' kullanarak havalanıp Amanoslar'a inmesi oldu. Teröristlerin paramotor kullanarak Amanoslar'a geldiği öğrenildi. Peki paramotor nedir, paramotor nasıl kullanılır?

TERÖRİSTLER NEDEN PARAMOTOR KULLANDI?

Özel bir programa katılım gösteren Hava Kuvvetleri Eski İstihbarat Kurmay Başkanı Albay Gürsel Tokmakoğlu, PKK'lı teröristlerin neden paramotor kullandığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Terör örgütünün yalnızca bir taşeron olduğunu, arkasında bambaşka güçlerin ve başka terör örgütlerinin yer aldığını söyleyen Tokmakoğlu, Türkiye'deki silahlı kuvvetlerin Irak ve Suriye sınır bölgelerinde kuş uçurtmadığının altını çizdi.

Teröristlerin bu sebeple paramotor kullanarak içeri girmeye çalıştığını söyleyen eski albay, "Buradan şunu yapmaya çalışıyor. Sınırlarını geçemediği Türkiye'ye acaba uzaktan nüfuz edebilir miyim yani bazı şeylerin üzerinden geçebilir miyim? diye. Paramotor neticede bir paraşüte bağlı ilkel bir hava aracı." ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: PKK mensubu teröristlere ait paramotorlar

PARAMOTOR NEDİR? PARAMOTOR NASIL KULLANILIR?

Hava taşıtları arasında en hafif ve kontrolü kolay bir hava aracı olarak yer alan paramotorlar, çalışma prensibi olarak yamaç paraşütü denilen aktiviteyi hatırlatmaktadır. Paramotor, pilotun paraşütüne ek olarak sırt kısmında pervanesi olan bir motor kullanan hava aracı olarak tanımlanabilir. Paramotorda bir adet motor vardır, bu sayede pilot ileri doğru hareket edip yükselebilir. Pilotun yükselebilmesi için 20-40 metrelik düz, boş bir alan yeterlidir.

Hafif bir hava aracı olan paramotor, motoru dursa dahi yere güvenli bir şekilde iniş yapabilmektedir. Havalanan paramotorun hareket edebilmesi için ön bölümde bulunan kollar kullanılır. Kollar vasıtası ile paramotorun kanatları sağ veya sol yönlere çevrilir.