Esad rejiminin düzenlediği seçime izni vermeyen terör örgütü PKK, işgal altındaki bölgelerde korsan seçim yapmak için hazırlanıyor.

Suriye'de çarşamba günüki sözde seçime terör örgütü PKK, işgalindeki bölgelerde oy kullanılmasına izin vermedi. Türkiye gazetesi, terör örgütünün aldığı kararının arka plan bilgilerine ulaştı. PKK’ya “Seçime katılmayın” talimatı Batılı ülkeler tarafından verildi. Şam’ın seçimine sandık yasağı koyan PKK, önümüzdeki dönem işgalindeki bölgelerde korsan seçim yapmaya hazırlanıyor.

TALİMAT BATILI MÜTTEFİKLERDEN

Suriye Geçici Hükûmeti Başbakanı Abdurrahman Mustafa, ABD ve Batılı ülkelerin Suriye’de PKK ısrarının sürdüğünü söyledi. Batılı ülkelerin Suriye konusu ile ilgili PKK öncelikli plan ve icraatlarını sürdürdüğünü bildiren Mustafa “Rejimin illegal seçimi evveli ABD Dışişleri heyeti, koalisyon yetkilileri ve ABD’li kuvvet komutanları örgütü ziyaret etti. Daha sonra PKK’nın Esad ile olan bütün sınırları kapatma kararı alındı. Sonra da ‘Esad’ın seçimlerine izin vermiyoruz’ duyurusu yapıldı. Örgütün kararında bu ziyaretlerin mutlak manada tesiri var” ifadesini kullandı.

PKK-ŞAM PAZARLIĞI SONUÇSUZ KALDI

Münbiç Yerel Meclisi Eski Başkanı ve araştırmacı Hasan en-Nefi, PKK’nın Şam ile 24 Mayıs’a gününe dek bir dizi pazarlık yürüttüğünü anlattı. Hasan en-Nefi, PKK’nın paravan kuruluşu “Suriye Demokratik Konseyi” ve Esad yönetimi arasında oluşturulan pazarlığa dair şunları ifade etti: Söz konusu görüşmelerde PKK kanadı Haseke, Rakka, Deyrizor ve Münbiç bölgesinde kendi müfredatını tanımasını ve eğitim konusu ile ilgili inisiyatifin tamamiyle kendilerine devredilmesini istedi. Terör örgütünün bir başka isteği de Şam’ın bölgeye ait bütün tapu kayıtlarını kendilerine teslim etmesi oldu. Bu talepleri kabul edilmeyince müttefiklerinin de yönlendirmesiyle BMGK 2.254 No.lu Karar’ını gerekçe gösterip seçimi boykot etti.

BAĞIMSIZ SEÇİM HAZIRLIĞI

Hazırlanan kirli palana dair konuşan bir başka isim olan Tel Abyad Yerel Meclis Başkanı Salih Hacı Abdullah ise PKK’nın 2017 senesinde yaptığı sözde bağımsızlık seçiminin başarısız olduğunu söyledi. Abdullah, Batılı müttefikleri ile beraber Birleşik Arap Emîrlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan’ın bu yönde örgüte strateji belirlediğini ve önümüzdeki aylarda bölgede bölücü mahiyette seçim hazırlığı yapıldığını kaydetti.

BAE'DEN 300 MİLYON DOLAR

Esad’a seçim izni vermeyen PKK’nın bir tür bağımsızlık mesajı vermeye çalıştığını altını çizen Hacı Abdullah “Örgüt bölgede aşiretlerle yoğun görüşme yürütüyor. Aşiret liderleri ile beraber bölgede etkin gördükleri isimleri para ve imkânlarla satın almaya, kendi saflarına çekmeye çalışıyorlar. ABD öncülüğündeki koalisyon temsilcileri bu faaliyetlere doğrudan destek veriyorlar. Deyrizor, Rakka ve Haseke’de kimi aşiret liderleri ile kendileri görüşüyor. Fakat PKK’nın bu yönde yürüttüğü faaliyetlere mali destek BAE’den sağlanıyor. BAE bu nedenle geçen zamanlarda PKK’ya 300 milyon dolar nakdî destekte bulundu” diye konuştu.

ÖLÜLERE OY KULLANDIRACAKLAR

PKK’nın sahte isim listeleri hazırladığına dikkat çeken Hacı Abdullah “Tıpkı rejimin yaptığı gibi hem bölgeden zorla sürdükleri insanları, hem de ölü insanları seçmen olarak gösterecekler. PKK işgalini meşrulaştırma adına hazırlanan plan çok daha fazla kan dökülmesini sağlayacak. Demografi değişimi yeni boyut kazanacak, açlık ve sefalet daha da artacak” şeklinde konuştu.

ÖNCEDEN HAZIRLANMIŞ OY PUSULALARI

Suriye’de önceki gün yalnızca rejimin denetimi altındaki bölgelerde yapılan seçimlerde çekilen kimi videolar, sözde seçimin göstermelik bulunduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Sosyal medyaya da düşen görüntülerde sandık memurları, oy pusulalarını seçmenlere vermeden önce Esad lehine dolduruyor. Vatandaşlar da önceden hazırlanmış pusulaları sandığa atıyor.