Peynir altı suyu, peynirin yapım aşamasından sonra dinlenirken bıraktığı suya denir. Peynir altı su, özellikle ev yapımı peynirlerde elde edildiğinde daha sağlıklı olur. Yapılan araştırmalarda peynir altı suyun çok etkili bir antibiyotik olduğu tespit edilmiştir. Uzmanlar kanserin tedavisi için doğal besinleri araştırdıklarında fark ettikleri peynir altı suyun aynı zamanda vücuttaki tüm toksinleri atarak kanserli hücrelerin oluşumunu önlediği gözlemlenmiştir. Bağışıklığı hastalara karşı bir kalkana dönüştüren peynir altı suyu hakkında uzmanlar bazı uyarılarda da bulunuyor. Ev yapımı olan peynirlerin suyunun sağlıklı olduğunu ve laktoz alerjisi olanların kesinlikle bu sudan tüketmemeleri gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. 

PEYNİR ALTI SUYUN FAYDALARI NELERDİR?

- Kanser önleyici özelliği olan peynir altı suyu kadınlarda daha çok görülen rahim ve göğüs kanserinin ortaya çıkma riskini azaltır. 
 
- İleri yaşlarda sıklıkla görülen kemik erimesinin nedeni vücudun bir süre sonra kalsiyum mineralini enzimlememesinden kaynaklanıyor. Ancak peynir altı suyu kalsiyumu hem artırır hem emilmesini sağlar. Bu özelliği sayesinde kemiklerin daha kuvvetli olmasını sağlar. Uzmanlar kemik suyu kadar etkili olan peynir altı suyunun kemik kırılması ve incinmesinde daha etkili olduğunu söylüyor.
 
- Kandaki şeker oranını dengeler. Böylelikle şeker hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.

-  Vücudun enfeksiyonlu hücre üretimini engeller. Bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar. Uzun süre vücudun hastalanmamasını destekler. Kış aylarında ya da mevsim geçişlerinde içerisine bal ekleyerek tüketildiğinde üst solunum yolları hastalıklarının yaşanmasını önler. 
 
- İçerisinde bulunan hylunorik asit cilt tabakasının yenilenmesini sağlar. Yaşlanmayı geciktirerek cilt sağlığını korur. Bazı özel yapım kozmetik ürünlerde ham madde olarak kullanılır.

-Gün boyu açlığa bağlı birden tüketilen yemekler nedeniyle mide de şişkinlik ve hazımsızlık gibi problemler ortaya çıkar. Ancak yemekten yarım saat sonra tüketilen bir bardak peynir altı suyu bu problemlerin yaşanmamasını sağlar. 
 
- Yemeklerde ve hamur işlerinde su yerine kullanıldığında daha lezzetli olur. 
 
- Düzenli spor yapanların, hamilelerin ve gelişim çağındaki çocukların tüketmesi gereken önemli bir besindir. İçerdiği yüksek kalsiyum sayesinde iskelet sistemini onarır güçlendirir.