Peru basınında ktarılan habere göre, Ülkede yaşanan şiddetli protestolarda iki kişinin öldüğü, 100'den fazla kişinin yaralandığı üzerine Kongrenin yaptığı baskısıyla istifa etmeye zorlanan kalan Merino'nun ardından, Sagasti, tek aday olarak girdiği seçimde 60 oy alarak Peru Kongresi tarafından ülkenin yerine geçici devlet başkanlığı görevine Francisco Sagasti getirildi. Sagasti geçici yeni devlet başkanı seçildi.

Geçici Devlet başkanlığı görevini 28 Temmuz 2021'e kadar sürdürecek olan Sagasti, Peru'da 2016'da bu yana bu göreve getirilen 4. devlet başkanı oldu.

FRANCİSCO SAGASTİ KİMDİR

Deneyimli bir araştırmacı olan 76 yaşındaki endüstri mühendisi Merino Sagasti, dünyanın önde gelen üniversitelerinde de dersler verdi. Devletin çeşitli kademelerinde ise birçok görevde bulunan Sagasti, Mor Partinin (Partido Morado) daveti üzerine 30 Eylül 2019'da Kongre üyesi seçildi.


Hafta başından bu yana Merino'nun görevi bırakmasını isteyen binlerce Vizcarra destekçisinin Lima'daki San Martin Meydanı ile Albancay Caddesi'ndeki şiddetli gösterilerinde çıkan olaylarda iki kişinin yaşamını yitirmesi üzerine, kabinedeki 18 bakandan 13'ü görevlerinden istifa etmişti.

Kongrenin, istifa etmezse görevinden azletmekle tehditler savurulduğu Merino, çıktığı bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, "İstifamın, Peru halkı tarafından kabul görmesini istiyorum." cümlelerini kullanmış ve görevi bırakmıştı.

Peru Kongresinde ise 10 Kasım'da yapılan oylamada, 105 lehte, 19 aleyhte ve 4 çekimser oy ile Devlet Başkanı Martin Vizcarra'nın görevden alınmasına kararı çıkmıştı.

Vizcarra, hakkındaki yolsuzluk suçlamalarıyla alakalı olarak yalan söylemek ve bu yolla adaleti engellemekle suçlanmıştı.