Pankreas kanserinin tedavisindeki en büyük sorunlardan biri, erken evrelerde genellikle asemptomatik olmasıdır, bu nedenle hastalık genellikle çok ileri bir aşamada keşfedilir. Ek olarak, pankreas kanseri belirtileri çok karakteristik değildir ve tanıyı geciktiren diğer hastalıkların belirtileri ile karıştırılabilir.

En yaygın ilk 3 belirti şunlardır:

- İştah kaybı ve kilo kaybı,

- Sarılık. Tümör pankreasın başında yer alıyorsa, safra kanalını sıkıştırdığı için safranın karaciğerden bağırsağa boşaltılmasını engeller. Kişide sarı gözler ve cilt, soluk renkli dışkı, koyu renkli idrar ve bazen tüm vücutta kaşıntı görülür.

- Şiddetli karın ağrısı. Bu ağrılar sırta ve sol taraftaki kaburgaların altına yayılır.

PANKREAS KANSERİNİN NEDENLERİ

Pankreas kanserinin nedenleri henüz tanımlanmamıştır. Ancak, birkaç risk faktörü olduğu bilinmektedir:

- Sigara içmek. Araştırmalara göre, sigara içmek pankreas kanserine yakalanma riskini 3 kat artırır ve dünya çapında gözlemlenen pankreas kanserlerinin yüzde 30'unda rol oynar.

- Dengesiz beslenme ve fazla kilo. Doymuş yağlar, hayvansal proteinler açısından çok zengin ve lif açısından çok düşük bir diyet aşırı kiloyu ve pankreas kanserini tetikleyebilir. Bu faktörlere fiziksel hareketsizlik de eklenirse risk daha da artar.

- Alkolizm. Ağır ve düzenli alkol tüketimi kronik pankreatit (pankreasın kronik iltihabı) riskini artırır.

- Belirli hastalıklar da pankreas kanserini tetikleyebilir. Tip 2 diyabet pankreas kanseri riskini 2 katına çıkarır. Kistik fibroz da bu riski artırır.

- Genetik faktörler de etkilidir. Genetik faktör pankreas kanseri vakalarının yüzde 5'inde yer almaktadır.

- Çevresel faktörler de pankreas kanseri üzerinde etkilidir. Pestisitlere ve ağır metallere maruz kalmak, pankreas kanseri riskini artırır.

PANKREAS KANSERİ TEDAVİLERİ

Pankreas kanseri tedavisinin seçimi birkaç faktöre bağlıdır. Hastanın yaşı, genel sağlık durumu, kanserin gelişim aşaması, tümörün boyutu ve yeri tedavi alternatifleri için önemlidir.

Cerrahi Yöntem

Bu, pankreas kanserini potansiyel olarak tedavi edebilen tek tedavidir. Ancak, kanser erken teşhis edilmişse, tümörün boyutu çok büyük değilse, hastanın tıbbi durumu yeterince iyiyse ve çok yaşlı değilse düşünülebilir. Tüm bu koşullar, pankreas kanserlerinin sadece yüzde 20'sinin ameliyat edilebilir olduğu anlamına gelir. Cerrahi müdahalenin sonunda kemoterapi tedavisi kanserin nüksetme riskini sınırlayabilir.

Kemoterapi

Ameliyat edilemeyen tüm pankreas tümörü vakalarında birkaç hafta boyunca reçete edilebilir. Oral tedavi veya enjeksiyon yoluyla uygulanan ilaçlar tümörü kontrol altına almayı, semptomları yatıştırmayı ve hastanın yaşam beklentisini artırmayı amaçlar.

Radyoterapi

Pankreas ve yakındaki lenf düğümlerini hedef alan ışınları kullanarak tedavi gerçekleşir. Bu teknik genellikle kemoterapi ile birlikte kullanılır.

Stent Yerleştirilmesi

Safra kanalı veya duodenum tıkalıysa, kanserli tümör onları sıkıştırdığı için endoskopi ile stent yerleştirerek tıkanıklığı açmak mümkündür. Amaç hastanın semptomlarını (sarılık, ağrı, mide bulantısı vb.) hafifletmektir.