Yaşanan çip krizinin sonrası markalardan gelen üretim durdurma kararları tedarik zincirinde soru işaretlerine yol açtı.

Tüm dünyada çok sayıda sektör gibi otomotiv endüstrisini de derinden etkileyen pandemi, yaşanan çip krizi ile tam bir kriz ortamına sebep oldu. Dev markaların üretimde yaşadıkları çip tedarik sorunu arka arkaya kapanmalara sebep olmayı sürdürüyor.

Hafta içi düzenledikleri basın toplantısında mühim açıklamalar yapan TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanlı Albert Saydam, gündemdeki çok sayıda sıkıntıya karşın 2021 yılında 2020’ye göre bir iyileşme beklediklerini açıkladı. Saydam “Bu iyileşme, pandeminin ilk günlerinde söylenen “2019’u 2021’de yakalarız” söyleminden biraz uzak. Küresel anlamda daha uzun vadeli tahminlere bakıldığında daha kötümser bir tablo var. Son 3 yılda dünya, Avrupa ve ülkemizde üretim daralmış halde ama bu yıl 2020 yılına göre ortalama yüzde 13’lük bir küresel büyüme bekleniyor” dedi. Ocak-mart döneminde tedarik endüstrisinin ihracatının bir önceki yılnın aynı dönemine göre yüzde 17,1 arttığını ifade eden Saydam “Biz tedarikçiler çeşitli ürünlere ve çeşitli ülkelere ürün verdiğimizden dolayı ana endüstri üreticilerinden daha az etkilenebiliyoruz. 2021’de 31,5 milyar dolarlık ihracata ulaşarak iki yıl önceki 32 milyar dolar çizgisine yaklaşmak hedefindeyiz” diye konuştu.

Tedarik endüstrisi temsilcilerinin, ana endüstriden beklentisinin kısa-uzun vadeli planlamaların paylaşması doğrultusunda olduğunu dile getiren Saydam “Duruş ve kalkışlar yerine orta süratte bir üretim gerçekleştirmek bizim açımızdan kritik. Örneğin, bir hafta evvel Ford Otosan’ın duyurduğu duruş kararı bizim için biraz sürpriz oldu. Bu gibi ani duruş ya da başlangıç kararları bizleri zorluyor. Üyelerimizin yüzde 55’i ana endüstrinin ani duruş kararlarından kaynaklı cirolarında düşüş yaşayacağını tahmin ediyor. Öte yandan, tedarik endüstrisi temsilcilerinin yüzde 25’i ise ani duruş kararlarından dolayı cirolarında artış yaşayacağını kaydediyor. Bu da tedarik endüstrimizin farklı pazarlara girdiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.