Bilindiği üzere uçaklarda bir kara kutu bulunur. Bu, uçuş boyunca tüm bilgileri kaydeder ve yetkililer ihtiyaç duyduğunda bu bilgilere erişebilir.
 
Herhangi bir kaza meydana geldiğinde soruşturmayı da kolaylaştırır. Şimdi ise buna benzer bir sistem, Avrupa‘da satılacak otomobillere geliyor. Peki bu ne işe yarayacak? İşte tüm detaylar…
 
Avrupa Birliği, otomobiller için kara kutu zorunluluğu getirdi! Bu ne işe yarayacak? Avrupa Birliği, otomobil üreticilerini ilgilendiren yeni bir karar aldı. Buna göre Temmuz 2024 itibariyle araçlarda kara kutu ile aynı amaca hizmet eden Olay Veri Kaydedici (Event Data Recorder) veya kısa adıyla EDR bulunması zorunlu hale getirildi.

EDR, yalnızca M1 ve N1 sınıfındaki araçlarda zorunlu olacak. Bilmeyenler için M1, yolcu taşıma amacıyla kullanılan ama 8 koltuğu geçmeyen, N1 ise 3 bin 500 kiloyu geçmeyen yük taşıma araçlarını kapsıyor.
 
Aktarılan bilgilere göre EDR, araçların hava yastığı sistemine yerleştirilecek. İsteğe bağlı olarak kaldırılmayacak. Mevcut bilgilere göre sistem, hava yastığı sensörü tetiklendiğinde çalışmaya başlayacak. Aracın hız, pozisyon, fren ve aracın titreşimi gibi verileri toplayacak.

EDR sistemi, topladığı veriler doğrultusunda acil bir durum tespit ederse, araç eCall sistemiyle otomatik olarak yardım çağıracak.

Avrupa Komisyonu‘nun paylaştığı bilgilere göre tüm veriler araç sahibinde kalacak. Fakat acil durumlarda yetkililer bu verilere erişebilecek.