Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz rezervi buluşuna imzasını bırakan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, rutin bakım ve kontrollerinin yapılması için Antalya limanına demir attı ve çalışmalara kısa bir süreliğine ara verdi.

Türkiye'nin deniz yetki alanlarının en güneyinden başlayarak kuzeye doğru ilerleyen araştırma gemisinin yeni hedefi Meis olacak. Oruç Reis, kontrollerinin tamamlanmasının ardından 2 ay boyunca Meis'te araştırma yapacak.

BİR NAVTEX DAHA İLAN EDİLECEK

Geçtiğimiz aylarda Türkiye'den 3 Navtex kararı gelmişti. Bakımının ve personel değişimlerinin ardından yeni bir maceraya atılacak olan Oruç Reis'in görev sahasının ise Meis Adası'nın hemen güneyindeki deniz yetki alanlarını kapsaması planlandı. Meis ve Rodos adası karasularının bitiminden itibaren başlayacak koordinatların, yeni bir Navtex kararı ile duyurulması bekleniyor. 

Oruç Reis 15 bin kilometrelik alanı tarayacak

Oruç Reis'in bölgedeki faaliyetleri, 3 aylık bir planlamayı kapsıyordu. Görevin ilk ayında yaklaşık olarak 3 bin 500 kilometrelik bir alanda tarama yapıldığı kaydedilmişti.

Planlamalar doğrultusunda araştırma gemisi, bölgede toplam 15 bin kilometrelik alanı tarayacak. Bu tarama çalışması 2 ay sürecek.