Orta gelirliye konut kampanyası için katılım bankaları dahil tüm bankalara müracatların başlamasıyla, satış ofislerinde yoğunluk yaşandı.

İlk etapta 100 bin kişinin konut sahibi olacağı orta gelirlilere yönelik Yeni Evim kampanyasına başvurular başladı. Projeye ilişkin detaylar için internet sitesi kuruldu. İşte orta gelirli vatandaşların ev sahibi olmalarının önünü açan ve 15 yıla varan taksitlerle kira öder gibi ödeme planı yapabildiği kampanyanın son detay ve şartlar...

YENİ EVİM KAMPANYASI 81 İLDE BAŞVURU ALIYOR

Proje kapsamında 81 ilden başvurular alınacak. Azami 15 yıl vade ve 0.69'dan başlayan kredi imkânı sunan kampanya ile orta gelirlilerin konut hayali gerçeğe dönüşecek.

Projeden yararlanmak isteyen ve kriterleri uygun olanlara İstanbul'da 5 milyon lira, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa Muğla ve Mersin'de 3 milyon lira, diğer kentlerde ise 2 milyon liraya kadar finansman sağlanacak.

3 YIL DEVLET DESTEĞİ

Devlet tarafından ilk 3 yıldaki ödemelerde önemli oranda destek verilecek. Yüzde 10 peşinat şartı ve hane halkı gelirine uygun ödeme fırsatı sunan proje kapsamındaki konutlar 5 yıl boyunca satılamayacak. Öte yandan kampanyadan yararlanmak isteyen vatandaşların ve eşlerinin üzerine konut bulunmaması, son bir yıl içinde de konut satmamış olmaları gerekiyor.

BAŞVURU ÜCRETİ YOK

İlk etapta 100 bin konutun hak sahiplerine teslim edileceği kampanya için başvuru ücreti alınmıyor. 16 Ocak itibarıyla başlayan projeye Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Emlak Katılım, Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım aracılığıyla başvurulabilecek.

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin, Muğla'dan ev sahibi olmak isteyen vatandaşların, son 1 yılda o ilde ikamet etmesi istenecek.

FAİZ TUTARA GÖRE DEĞİŞECEK

Kampanyada, 15 yıl vadeli, yüzde 10 peşinat, hane gelirinin yüzde 30'unu geçmeyecek taksit tutarı ve ilk 3 yıl ödeme kolaylığı sağlanacak. Hazine taksit katkısı, destek dönemi bittikten sonra, kredi vadesinin son 8 yılı içinde taksitlere eklenerek geri alınacak.

Finansman tutarı 2 milyon liraya kadar 0.69, 2 ile 4 milyon lira arası için 0.79 ve 4 ile 5 milyon lira arası 0.99 faiz/kâr payı ile 15 yıl vadeli olacak. Konut satış bedelinin yüzde 5'i kadar tutar yüklenici firma katkısı olarak ilk azami 3'üncü yıla kadar ödeme planına yansıtılacak.

BAŞVURULAR KAMU BANKALARINDAN

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Yeni Evim Kampanyası'na başvuruların başladığını bildirdi.

Bakan Nebati, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Bakan Kurum ile birlikte devreye aldıkları Yeni Evim Kampanyası'nda vatandaşların katılım bankaları dahil, tüm kamu bankaları üzerinden başvurularını gerçekleştirebileceklerini kaydetti.

Bakan Kurum da paylaşımında, ilk etapta 100 bin vatandaşı ev sahibi yapacak kampanyaya ilişkin tüm bilgilere "https://yenievimkampanyasi.com.tr" internet sitesinden ulaşılabileceğini ifade etti.

UZMAN İSİMDEN DETAYLARI ANLATTI

Edinilen bilgilere göre dün yeni kampanya nedeniyle kamu bankalarında yoğunluk oluştu.

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı Milliyet'e yaptığı açıklamada, orta gelirliye konut projesinin detaylarını değerlendirdi.

Gayrimenkul Uzmanı Özelmacıklı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

"81 il ile ilgili süreç dün başladı. İlk etapta 100 bin konutun planlandığı projede finans kuruluşları kısmında ön başvurular alınmaya dün itibarıyla başladı. Bu çerçevede kredi verilmesiyle ilgili müteahhitlerin bankalarla firma katkı payı sözleşmesi yapması ve buna ilişkin gerek müteahhitlerin gerekse de kredi kullanacak tüketicilerin belirtilen şartları taşımaları kontrol edilecektir."

"O nedenle kredi tahsisleri henüz başlamadı. Gerek kişinin ikamet şartının kontrolü gerekse de son 1 yıl içinde taşınmaz satın almak istediği ilde konut satışı yapmadığına ilişkin sistemsel veriler bankalara açılması bekleniyor. Bu nedenle henüz kredilerin verildiğini söylememiz mümkün değildir. Bununla beraber dün itibarıyla açılan yenievimkampanyasi.com.tr sitesinden aslında tüketicilerin satın alabilecekleri projelerin ve konutların başvuruları açılmıştı."

"Bu noktada özellikle müteahhitler tarafında konutun ekspertiz ya da satış değerinin yüzde 5'i projelerde ise satış vadi sözleşmelerin satış değerinin yüzde 5'i firmalardan peşin olarak tahsil edileceği için bu sürecin müteahhitler ve bankalar arasında da eş zamanlı yürütülmesine ihtiyaç duyuyoruz. Bu durum yeni inşaata başlayacak projelerde ise bankalarda daha kapsamlı olarak yapılacak garantörlük anlaşması çerçevesinde olacaktır. Aslında şu an için gördüğümüz bir ön talep toplama mevcut. Bu ön talep toplama herhangi bir çekiliş ya da sınır üzerinden değerlendirilmiyor. Kampanyada 100 bin konutun satışı planlanıyor. Bu süreci 100 bin konut tamamlansa bile bakanlığın genişletme düşüncesi var."

"Özellikle birinci bölge için yani İstanbul için ekspertiz değeri üst sınırı 9 milyon TL olarak belirlendi. Yani bu şehirde 9 milyon TL'yi geçen bir konut sistemden faydalanamayacak ve bu konut için verilecek azami kredi tutarı 5 milyon TL ile sınırlı tutulacaktır. Bu bölgede azami hane geliri yani kişinin kendisi ve eşinin toplam gelirinin 80 bin TL'yi aşmaması gerekiyor. İkinci bölge olan Ankara, İzmir, Muğla, Mersin, Antalya ve Bursa illerinde ise ekspertiz değeri üst limiti 7 milyon TL ile sınırlandırılacak. Bu şehirlerde de kredi üst sınırı 3 milyon TL olacaktır."

"İkinci bölgede yani bu şehirlerde hanehalkı geliri üst limiti ise 60 bin TL olarak belirlenmiş durumdadır. Bu iller dışında kalan illerimizde ise ekspertiz üst sınırı değeri 5 milyon TL , azami kredi sınırı ise 2 milyon TL olarak uygulanacaktır. Gene bu kapsamda kalan illerle alakalı azami hane geliri 45 bin TL olarak bankalar tarafından kontrol ediliyor olacaktır."