DSİ 26. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, yapımı tamamlandığı zaman 275 metre yüksekliğiyle ülkemizde birinci, dünyada ise üçüncü en yüksek kemer barajı olacak Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin (HES) temeli, 26 Şubat 2013'te atılmıştı.

Yusufeli Barajı ve HES'in sular altında kalacak Yusufeli ilçe merkezinin taşınacağı yerleşim yeri altyapı çalışmalarına da Temmuz 2015'te başlanmıştı.

Mevcut ilçenin hemen üst kısmındaki Yansıtıcılar-Sakut mevkisinde üç ayrı bölgede başlayan Yusufeli yeni yerleşim yeri altyapı çalışmalarında 24 milyon metreküp kazı, 11 milyon metreküp dolgu yapılarak 153 hektar alan elde edildi.

Yeni ilçe merkezinin kurulacağı alanda altyapı için kazı ve dolgu çalışmaları tamamlanırken atık su, yağmur suyu, elektrik hatları, destekleme, yol, kaldırım, çevre düzenlemesi, toprak taşınması, sulama sistemi, dere ıslahı gibi sanat yapılarının inşasında da yüzde 90 seviyesine ulaşıldı.

Öte yandan ilçe merkezi ile birlikte su altında kalacak Yeniköy, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Meşecik, Çevreli, Tekkale ve İşhan köylerinin yeni köy yerleşim yerinin altyapı çalışmaları da sürüyor.