Vücudun hareket merkezi olan ve duruş pozisyonunu belirleyen omurganın içinden geçen diğer katmana omurilik denir. Omurilik oldukça hassas bir yapı olduğundan vücuda giren enfeksiyonlar en çok burayı etkiler. Ancak genellikle omurilik enfeksiyonunda meydana gelen ağrılar boyun, bel ya da sırt ağrısıyla karıştırılır. Çoğu hastaya bu yüzden oldukça geç bir teşhis konulur. Bu da bazen geç kalınması nedeniyle ciddi farklı sağlık sorunlarına neden olabilir. Omur ilik enfeksiyonu en fazla kış aylarında görülür. Çünkü enfeksiyonlar soğuk havalarda artığından, bu riskte soğuk havalarda artar. 

OMURİLİK YA DA OMURGA İLTİHAPLANMASI NEDEN OLUR?

Bakteri ve virüsler sadece vücutta bağışıklık sistemini zayıflatmaz. Bağışıklığı çökerttikten sonra diğer sistemlerde de deformelere yol açar. En çok sinir sistemini etkileyen virüs ya da bakteriler bu yüzden beyne kolayca yerleşebilir. Beyinden de omuriliğe inen sinir hücrelerine yerleşir. Sinir hücrelerinin en yoğunlukta olduğu omurilik ya da omurga burada hasara uğrar. İdrar yolu enfeksiyonu, akciğer enfeksiyonu, kuduz virüsü, su çiçeği virüsü, grip, kızamık ya da uçuk gibi virüsler en çok omurilik iltihaplanmasına yol açabilir. Omurilikte oluşan akut sorun erken müdahale edilmediğinde ölümle bile sonuçlanabilir. Omurilik enfeksiyonu sonrası kemik enfeksiyonu, diz ağrısı ve kemik hasarlarında artış yaşanabilir. 

OMURİLİK ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Omurilik enfeksiyonunda en korkulan durum enfeksiyonun akut belirtiler göstermesidir. Çünkü bu seviyeye ulaşmış bir omurilik enfeksiyonu tedavisi oldukça ağır geçer. Hatta tedaviye geç kalındıkça felç ve ölüm riskleri yaşanabilir.

-Aniden oluşan kol ve bacaklarda karıncalanma,
 
-Vücut genelinde uyuşma ya da kasılmalar,
 
-Motor hareketlerinde bozukluk; yürüme, el, kol, bacak ve eklemler,
 
-Tuvaletleri tutmada sıkıntı yaşama,
 
-Düşünme ve konuşmada bozukluk
 
-Konsantre eksikliği
 
-Zonklayıcı baş ağrısı, bu ağrı genellikle sinüzit ve migren ile karıştırılır.

OMURİLİK İLTİHAPLANMASI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Belirtiler birçok hastalıkla hemen hemen aynı olduğundan fark edilmesi biraz geciken bir hastalıktır. Hastaya uzman tarafından öncelikle kronik ya da sık sık bir rahatsızlığı olup olmadığı sorulur. Bunun dışında ağrıların şiddeti ve bölgeselliği kontrol edilir. Sintigrafi testi, röntgen filmi, kan tahlilleri ve dobler testi gibi tetkikler yapılır. Omurilik iltihaplanmasında emar yeterlidir. Ancak bunun altında farklı bir neden olma ihtimaline karşı tüm tetkikler talep edilir. Teşhis tamamen konulduktan sonra, antibiyotik tedavisi başlar. Kontrollü yapılan bu tedavi de ödem oluşmaması içinde mutlaka kortizon tedavisi de uygulanır. Daha sonra fiziksel bazı ağrılar için fizik tedavisi de yapılır.