Ömrünü Türk Denizciliği'ne adayan Kıran Holding Onursal Başkanı Turgut Kıran, geçtiğimiz gün 85 yaşında yaşamını yitirdi.

Türk Denizciliği'nin kritik isimlerinin başında gelen Kıran'ın cenaze namazı, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi'nde kılındı. Bugün gerçekleşen namaz ve cenaze törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılım gösterdi.

BAŞKAN ERDOĞAN DA CENAZEYE KATILDI

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran ve İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran'ın babası Turgut Kıran, 85 yaşında hayata veda etti. Kıran'ın Eyüp Sultan Mezarlığı'na defnedildiği belirtildi. Türk Denizcilik camiasındaki en önemli isimlerden Turgut Kıran'ın cenaze töreni Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi'nde gerçekleşti.

TURGUT KIRAN KİMDİR?

1935'te Rize, Derepazarı ilçesinde hayata gözlerini açtı. 6 yaşına kadar ailesiyle birlikte İstanbul Fatih'e bağlı olan Fener semtinde ikamet etti. Babası Tahir Kıran, 1941 yılında vefat etti.

AİLESİYLE RİZE'YE GERİ DÖNDÜ

Türkiye o yıllarda Kurtuluş Savaşı'ndan sonra 2. Dünya Savaşına katılmadı, ancak etkilerini derin olarak yaşadı. Bu sebeple annesi Zehra Kıran, İstanbul'dan çıkıp Rize'ye geri dönmeye karar verdi. Denizyolları İşletmesi'nde kaptan olarak görev yapan dayısının yardımıyla annesi ile kız kardeşleriyle beraber Rize'ye döndü.

TORNA ATÖLYESİNDE GELECEĞE HAZIRLANDI

Rize'de İlkokulu bitiren Kıran, 12 yaşındayken çalışmak için yeniden İstanbul'a gitti. Çocuk yaşta, Karaköy Perşembe Pazarı'nda bulunan bir torna atölyesinde çırak pozisyonunda işe girdi. Bu atölye, onun geleceğini hazırladı.

TURGUT KIRAN'IN ASKERLİK YILLARI

Savaşın ardından Türkiye'de çok kısıtlı imkanlar vardı. Turgut Kıran, torna atölyesinde çalışmaya devam ederken Tophane Akşam Sanat Okulu'nun Torna-Tesviye bölümünü bitirdi. Vatani görevini 1956-1958 yılları arasında Kırklareli Lüleburgaz'da Topçu Sınıfı'nda yaptı. Askerden dönünce azmi, ona çıraklıktan ustalığa terfi etme başarısını sağladı.

ATÖLYESİNİ 1959 YILINDA KURDU

O genç yaşındaki girişimci ruhuyla, Perşembe Pazarı'nda kendine ait bir atölye kurdu. Perşembe Pazarı'nda kurduğu torna atölyesinin kuruluş yılı 1959'du. Bu vesileyle ticari hayata atıldı. Yıl 1965'i gösterdiğinde Günay Hanım ile evlendi.

1973 YILINDA YENİ SEKTÖRE GEÇİŞ YAPTI

Büyük bir disiplinle çalışan ve yenilikçilik tutkusuyla yanıp tutuşan Kıran, tutkuları ve disiplini sayesinde mesleğinde büyük başarılara imza attı. Yıllar 1973'ü gösterdiği zaman Deniz Nakliyatı T.A.Ş tarafından ihale yoluyla satışa çıkarılan "KAR" adlı 1.500 Dtw. Frigofirik gemiyi satın alıp yeni sektöre girdi.

TÜRK DENİZCİLİK SEKTÖRÜNÜN YAPILANMASINA YOĞUN EMEK VERDİ

Edindiği tecrübeler ve teknik bilgiler ışığında, 1959 ve 2008 yılları arasında, yani tam 60 yılda kendi şirketinin yanında Türk Denizcilik sektörünün gelişebilmesi için çalışmalar yaptı, yapılanması için yoğun emekler harcayarak çok mühim katkılarda bulundu. Türk Denizciliği'ne şekil veren bir hayatın ardından, 85 yaşında hayata veda etti.

TURGUT KIRAN'IN ÖZEL HAYATI

1965 yılında Günay Hanım ile evlendi. Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran ve İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran'ın babasıdır.