KOVID-19’un Güney Afrika’da keşfedilen yeni mutasyonu Omicron İspanya’ya sıçradı. Başkent Madrid’de bulunan Gregorio Maranon Hastanesi Mikrobiyoloji Servisi tarafından yapılan açıklamada, Güney Afrika’dan Madrid’e gelen 1 yolcuda Omicron mutasyonunun tespit edildiği aktarıldı.

BİR YOLCUDA TESPİT EDİLDİ

Açıklamada hastanın sağlık durumunun iyi olduğu ifade edilirken Omicron mutasyonunu teşhis etmek için aynı gün içerisinde sonuç alınmasına olanak sağlayan ultra hızlı bir prosedürün geliştirildiği ifade edildi.

İspanya, Omicron mutasyonu nedeniyle yüksek riskli olan Bostvana, Svaziland, Lesoto, Mozambik, Nambiya, Güney Afrika ve Zimbabve gibi ülkelerden gelen tüm yolculara aşılı olup olmadıklarına bakmaksızın 10 günlük karantina uygulamasının yanı sıra en geç 72 saat öncesinde yapılmış bir negatif sonuçlu COVID-19 testi sunmalarını zorunlu kılıyor. 

Omicron mutasyonu şu ana kadar Belçika, Almanya, Çekya, İngiltere, İtalya, İsrail, Hong Kong, Güney Afrika, Botsvana, Danimarka, Avusturalya ve İspanya’da tespit edildi.

FRANSA'DA DA GÖRÜLDÜ

Fransa'nın Hint Okyanusu'ndaki La Reunion adasında, daha önce Mozambik'e ziyarette bulunmuş olan bir kişide koronavirüsün Omicron varyantının tespit edildiği açıklandı.

La Reunion yetkililerinden yapılan açıklamada, kısa süre önce Mozambik'e seyahat etmiş ve Güney Afrika'da mola veren 53 yaşındaki bir kişide koronavirüsün yeni varyantı Omicron'un tespit edildiği kaydedildi.

Yaklaşık 2 hafta önce La Reunion'a dönen kişinin şu anda karantinada tutulduğu belirtildi.

JAPONYA'DA İLK OMİCRON VAKASI

 Japonya'da yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyantının tespit edildiği bildirildi.

Hükümet kaynaklarına dayandırılan bilgiye göre, Tokyo'daki Narita Havalimanı'na ulaşan 30 yaşlarında Namibyalı bir diplomatın yaptırdığı PCR testi pozitif çıktı.

Namibyalı diplomatın virüsün Omicron varyantını taşıdığı belirtildi.

Kyodo ajansı ve kamu yayıncısı NHK, bunun, Japonya'daki ilk Omicron varyantı vakası olduğunu aktardı.

KARANTİNA PROSEDÜRLERİ UYGULAMAYA ALINDI

Diplomatın karantinaya alınmasına ilişkin gerekli prosedürlerin işletileceği bildirildi.

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, "Omicron varyantına yönelik 'güçlü bir kriz hissi' yaşıyoruz. Küresel bazda bir yayılma hareketi olabileceğinden sınır önlemlerini genişletmeyi sürdüreceğiz." demişti.

Hükümet hafta sonu Mozambik, Malavi, Botsvana, Esvatini, Lesotho, Namibya, Güney Afrika, Zimbabve ve Zambiya'yı "daha sıkı tedbirler uygulanacak ülkeler" listesine eklemişti.

Japonya’da Kovid-19 vaka sayısı 1 milyon 727 bin 586’e, virüse bağlı can kaybı sayısı 18 bin 371’e yükseldi. Ülke genelinde 43 kişi yoğun bakım servislerinde Kovid-19 tedavisi görüyor.