Bartın'da ikamet eden 49 yaşındaki Sevim Arkan, hayvanseverliği ile tanınıyor. Arkan çöp kutusunun yanında bulduğu hamile bir köpeği yanına alarak barınakta bakımını üstlendi, ancak ne yazık ki hamile köpeğin durumu ağırdı. Tüm çabalara rağmen, hamile köpek doğum esnasında hayata gözlerini yumdu. Köpeğin yavruları da ölü olarak dünyaya gelince Sevim Arkan bu durumu kabullenmedi, köpekleri teker teker eline alıp kalp masajı uygulayarak, suni teneffüs yaparak yavruları hayata döndürmeyi başardı.

SUNİ TENEFFÜS VE KALP MASAJIYLA KÖPEKLERİ HAYATA DÖNDÜRDÜ

Sevim Arkan'ın görüntüleri sosyal medyada büyük ses getirdi. Kullanıcılar yorum kısmında Arkan'a teşekkür etti. İşte o yorumlardan bazıları:

"Allah sizden razı olsun, resmen ölü köpekleri hayata döndürdünüz."

"Köpekler de, hayvanların hepsi de birer can taşıyor. Merhametli insanlara helal olsun."

"Köpekler ellerinde kıpırdamaya başlıyor. Kim bilir ne kadar güzel bir duygudur! Yüreğinize sağlık."

"Gözlerim doldu, çok duygulandım. Allah senin gibi melekleri bu dünyadan eksik etmesin."

KÖPEK YAVRULARININ BAKIMI NASIL YAPILIR?

Yavru köpekler de henüz bebektir ve her bebek gibi onların da bakıma, ilgiye ve sevgiye ihtiyaçları vardır. Köpek yavruları doğdukları andan itibaren 5 hafta boyunca annelerinden ayrılmamalıdır. Eğer annesi yoksa, yavru köpek süt ile beslenmelidir. 

Yetim köpek yavrusu nasıl beslenir?

Yavru köpeğinizin annesi yoksa onu biberon ile beslemelisiniz. Bu işlemde köpeklere uygun olarak satılan biberonlardan satın alınmalıdır. Biberona ne çok sıcak, ne de çok soğuk süt koyulmalı. Biberon 45 derecelik bir açı ile tutulmalı ve asla sıkılmamalıdır. Süt normalde köpekler için zararlı bir besin kaynağı olduğundan, 6 hafta sonunda yavaş yavaş kesilmelidir. 2-3 aylık süreçte kuru mama besinine geçilmelidir. Fazla sütün köpeği ishal yapacağı unutulmamalıdır.

YAVRU KÖPEKLERİN KURU MAMA SÜRECİ

6 ve 7. haftaya gelindiğinde süt besini kesilip kuru mamaya geçiş yapılabilir. 2-3 aylık bir köpeğe süt vermek sindirim sistemi için zararlıdır. Süt, köpeklerin sindirim sistemine zarar veren bir besin olduğundan, 6 haftalık süreç geride kaldığından muhakkak kuru mamaya geçiş yapılmalıdır. Kuru mamanın yanında muhakkak bir kap su bulunması gerekir. 

Köpek 6-7 aylık olduğunda yavru köpek mamasına geçilmeli

3 aylık sürecin ardından köpeğiniz 6-7 aylık olduğunda kuru mama kesilmeli ve artık köpek tamamen yavru köpek maması ile beslenmeli. Bu süreçte köpek doğal besinleri de yavaş yavaş tanımaya başlamalıdır. Köpeğinize içinde doğal besinlerin olduğu konserveler ve kemikler verebilirsiniz. Köpeğe sürekli olarak kuru mama verilmesi de köpek açısından zararlıdır.

Yetişkin köpek bakımı

6. aydan sonra köpek yetişkin köpekler sınıfına girer. Yetişkin bir köpeğin bakımının yanı sıra disiplin ve hijyen konularına da daha fazla itina edilmesi gerekir. Köpeğin düzgün beslenmesi kadar egzersiz yapması ve temiz olması da sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Köpeğinizi belirli günlerde yürüyüşe çıkarabilir, onunla oyunlar oynayarak hareket etmesine ve formda kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Egzersiz, köpeğin gelişiminde büyük öneme sahiptir.

Köpek nasıl yıkanır?

Köpeğiniz ilk başta sudan hoşlanmayabilir. Köpeğinize doğru bir şekilde yaklaşarak suyu sevmesini sağlamak için sabırlı davranmanız gerekir. Suya alıştığında gözlerinin, kulaklarının içlerinin, dişlerinin ve tırnaklarının tamamen temizlendiğinden emin olunması gerekir.