İzmir Seferihisar depreminin ardından gözler olası İstanbul depremine çevrildi. İstanbul depreminde en fazla zarar görecek olan ve en riskli ilçeler listesi daha evvel açıklanmıştı. Gelen bilgiye göre olası İstanbul depreminde en riskli üç ilçe olan Zeytinburnu, Fatih ve Küçükçekmece ilçelerinin belediye başkanları, depreme ilişkin açıklamada bulundu. Belediye başkanları, İstanbul depreminden önce binalardaki çalışmaları tamamlamak istediklerinin altını çizdiler.

MARMARA DEPREMİ 7.0 VEYA 7.5 ŞİDDETİNDE BEKLENİYOR

İzmir'in Seferihisar ilçesinde meydana gelen 6.9 şiddetindeki depremde 110 vatandaş yaşamını yitirmiş, Bayraklı ve Bornova ilçelerinde büyük yıkım meydana gelmişti. Deprem sonrasında gözler olası Marmara depremine çevrilmişti. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) geçtiğimiz günlerde bir deprem değerlendirme raporu yayımlamıştı. Bu rapora göre İstanbul'daki en riskli üç ilçe Fatih, Zeytinburnu ve Küçükçekmece olarak belirlenmişti. 

Öte yandan deprem uzmanları ise söz konusu Marmara depreminin şiddetinin ne kadar olacağıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Uzmanlara göre Marmara depreminin 7.0 veya 7.5 şiddetine kadar ulaşması bekleniyor.

Bu da, İstanbul'da özellikle riskli olarak kabul edilen bölgelerde geniş çaplı yıkımın meydana gelme ihtimalini arttırıyor. En riskli üç ilçenin belediye başkanları ise depreme ilişkin dikkat çeken açıklamalar yaptılar. İşte o açıklamalar...

İSTANBUL'DA DEPREM HAZIRLIKLARI

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, depreme hazırlık kapsamında ilçede 286 adet rezerv konut inşaatının sürdürüldüğünü belirtti. Göreve getirildiği günden beri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi'yle (TOKİ) ortak başlattıkları kentsel dönüşüm çalışmalarına dikkat çeken Arısoy, Zeytinburnu'da bulunan Merkezefendi Mahallesi içinde de bir konsept projeleri olduğunu söyledi.

RİSKLİ YAPILAR DEPREME HAZIR HALE GETİRİLMELİ

Arısoy, ilçede toplam 1161 konut ve 164 iş yeri ile ilgili kentsel dönüşüm sürecinin sürdüğünü ifade etti. İBB tarafından yayımlanan rapora göre Zeytinburnu ilçesinin depremde en fazla zararı görecek ilçelerin arasında yer aldığına dikkat çeken Arısoy, binaların maliklerine bir takım tebligatlar göndererek kentsel dönüşüme teşvit eden planlar yaptıklarını söyledi.

Ellerinden geldiğince tüm vatandaşlara kentsel dönüşüm hususundaki haklarını hatırlattıklarının altını çizen Arısoy, hemşehrilerinden bir ricada bulunarak oturdukları binaların riskli olup olmadığıyla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen lisanslı kuruluşlar aracılığı ile tespit yapmalarını istedi.

Yapılan tespitlerin ardından belediye olarak gerekenin kendilerine düştüğünü vurgulayan Arısoy, İstanbul depremine hazırlık için bir an önce yapıların depreme dayanıklı bir hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Başlattıkları projeleri tamamlayarak ellerinden gelenin en iyisini yapmak için görevde olduklarını bildirdi.

DEPREM İÇİN KÜÇÜKÇEKMECE'NİN TOMOGRAFİSİ ÇEKİLİYOR

Riskli ilçelerden biri de Küçükçekmece. Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, bu ilçede 800 bin kişinin yaşadığını söyledi. Çebi, ilçenin tomografisini çekmek için çalıştıklarını söyledi. Deprem olsa da olmasa da hazırlıklara başladıklarını söyleyen Çebi, öncelikli olarak binalarda tespit çalışmaları yapmaya başladıklarını ifade etti.

Çebi'nin açıklamalarına göre üç kategoriye ayrılan tespit çalışmalarında ilk olarak riskli binalar, ikinci sırada yıkım riski olmayan ancak kendisi hasarlı, üretim hatası olduğundan ötürü çökebilecek binalar yer alıyor. Üçüncü sırada ise gözle görülür hasarı bulunmayan ancak 40 yaşında olan binalar yer alıyor.

"BİNALAR YENİDEN YAPILMALI"

Çebi, ilçede tam 337 bin 155 tane konutun yer aldığını söyledi. Depreme dayanıklı binalar yapabilmek için önce devlet, büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyeleri; ayrıca vatandaşların da ortaklaşa şekilde çalışması gerektiğine dikkat çekti. Küçükçekmece'de oldukça fazla bina olduğuna dikkat çeken Çebi, tek başına canını bile verse böyle bir işin altından kalkamayacağını söyledi.

FATİH'TEKİ BİNALARIN YÜZDE 91'İ 1999 YILINDAN ÖNCE YAPILDI

Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, Fatih ilçesindeki binaların yüzde 91 gibi büyük bir oranının 1999 yılından evvel inşa edildiğini söyledi. Yıllardır evlerin yenilenmesi için uğraştıklarını söyleyen Turan, ilçede yaşayan vatandaşların evlerinin yenilenmesi için yasal engellerin kaldırıldığını belirtti.

"BU ANCAK FEDAKARLIKLA MÜMKÜN OLABİLİR"

Turan, bu sürecin ancak fedakarlıkla tamamlanabileceğini açıklayarak vatandaşların hiç para ödememek istemesiyle ilgili olarak, en güçlü ekonomiye sahip olan bir ülkenin bile bunu başaramayacağını da belirtti.