Ağaçların çiçeklenmeye başladığı sürede ortaya çıkan polenleri toplayan arılar, kurdukları peteklerde kestane balını üretir. Az miktarda bulunan bu bal ülkemizde en fazla kestane ağacının bulunduğu bölgelerde sıklıkla rastlanır. Bursa bu yerlerin başında gelir. Daha sonra Kastamonu, Artvin, Ardahan ve Rize gibi Karadeniz şehirlerinde de bulunur. Buruk, yoğun ve acı bir tadı olmasına rağmen bin bir derde devadır. Keskin ve ayırt edici bir kokusu olan kestane balı yöre halkı tarafından doğal ilaç olarak tüketilir. Kestanenin içeriğindeki vitamin ve minerallere ek olarak arıların oluşturdukları enzim maddelerini içeren kestane güçlü bir iltihap kurutucu ve yara iyileştirici etkileye sahiptir. 

KESTANE BALI NASIL TÜKETİLİR?

Tek bir kaşığı bile fayda sağladığından uzmanlar yoğun bir şekilde tüketilmemesi konusunda uyardı. Her sabah aç karna bir tatlı kaşığı tüketilmesi yeterli olur. Çok acımsı bir tat bıraktığından üzerine iki üç bardak su tüketilebilir. Bunun yanı sıra kestane balını da diğer bal türlerini tükettiğiniz gibi tüketebilirsiniz. Ancak en etkilisi sabah aç karınla olandır. 

ÖKSÜRÜK İÇİN KESTANE BALI NASIL TÜKETİLİR?

Bir bardak sıcak suyun içine bir yemek kaşığı kestane balı koyun iyice karıştırın. Tüketebileceğiniz sıcaklığa geldikten sonra tek bir seferde içiniz.

KESTANE BALININ FAYDALARI NELERDİR?

-Vücudun hastalıklara karşı dirençli olmasındaki en önemli yol bağışıklık sisteminin güçlü olmasından geçiyor. Kestane balı da içerdikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. 
 
-Kış aylarında sıklıkla görülen gribal enfeksiyon sonrası kalan öksürük için de kesin çözüm sağladığı tespit edilmiştir. Son bir yıldır tüm dünyada etkisini gösteren koronavirüs tedavi süreci ve sonrasında da uzmanlar tüketilmesi gereken besinler arasında olduğunu vurguluyor. Boğaz ve akciğerlerin tahribini azaltır. 
 
-Ölçülü tüketildiği takdirde kan şekerini ve basıncını düzenler. Diyabet hastaları tüketmeden uzmanlarına danışması gerekir. 
 
-Tıpkı kestane gibi balı da uzun süre tok tutar. Bu yüzden diyet yapanların tüketebileceği besinler arasında yer alır.
 
-Güçlü antioksidan özelliği cilt sağlığın ada katlı sağlar. Hücreleri yenileyerek uzun süre yaşlanma etkilerini azaltır. Sivilce ve siyah nokta oluşumlarını engeller.
 
-Sık sık ağız içi yaraları olanlar için de fayda sağlar. Aft, uçuk gibi problemleri içerdiği antiseptik özelliği sayesinde kısa sürede iyileştirir. Ağız içindeki bakteri ve enfeksiyon oranını azaltır.
 
-Bağırsakları yumuşatarak sindirimi kolaylaştırır. Hazımsızlık sorununu engeller. Mide krampları gibi sağlık sorunlarının yaşanmasının da önüne geçer.
 
-Bronşit ve astım hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. Önceleri boğazda farklı bir tat bıraksa da boğazı rahatlattığı için oluşan sağlık sorunlarını çözer.
 
-Oluşan kanserli hücrelerin kısa sürede etkilerini ortadan kaldırarak riski azaltır.

KESTANE BALININ ZARAR VAR MIDIR?

Polene alerjisi olan kişilerin tüketmeden önce uzmanlarına danışması gerekir. Ayrıca aşırı tüketildiğinde ishale yol açar. Bunun yanı sıra günde 2 kaşıktan fazla tüketildiğinde tansiyonu düşürebilir. Baş dönmesi ve halsizliğe yol açar. Kısacası her şeyde olduğu gibi kestane balını da ölçülü tüketmekte fayda var.