A sınıfı ofis piyasası, ticari gayrimenkul ve lojistik sektörlerinde profesyonel danışmanlık hizmeti sunan Alfa Invest’in geçen yılı mercek altına alan raporu yayınlandı. İstanbul A sınıfı ofis arzı 7,4 milyon metrekareye yükseldi. A sınıfı ofislerdeki boşluk oranı, artan talep ve MİA (Levent - Maslak) bölgesinde yeni ofis arzının olmaması sebebiyle düşüş eğilimini sürdürdü. 2023 yıl sonu itibariyle MİA bölgesinde A sınıfı ofislerdeki boşluk oranı yüzde 8,4 olarak gerçekleşti. Boşluk oranlarının düşüş eğiliminde olması, ofis kiralarındaki yükselişi etkiliyor. 2023 yıl sonu itibariyle en yüksek kira bedeli dolar bazında 40 USD metrekare/ay +KDV, TL bazında ise 1.100 TL metrekare/ay +KDV olarak gerçekleşti. Çalışmaya göre birincil kira rakamının bu yıl 45 dolar/metrekare seviyelerine çıkması öngörülüyor.

PERAKENDE VE TEKNOLOJİ ZİRVEDE

Rapora göre stanbul A sınıfı ofis piyasasında 2023 yılında toplamda 150 bin metrekarelik işlem gerçekleşti. Yeni ofis kiralamalarının yüzde 29’u perakende şirketlerine ait. Kiralamalarda perakendeyi yüzde 27’lik oranla teknoloji şirketleri takip etti. İşlemlerin yüzde 13’ünü inşaat şirketleri, yüzde 9’unu finans/sigorta sektörü ve yüzde 6’sını hizmet sektörü gerçekleştirmiş oldu.

2024’te ŞİRKETLER YENİ BÖLGE ARAYIŞINDA

İstanbul’da Avrupa Yakası için Ayazağa – Seyrantepe – Kağıthane, Anadolu Yakası için ise Küçükyalı – Maltepe – Kartal bölgelerinde talep artışı yaşanıyor. İkincil bölge kiralarında artış gözlemleniyor ve bu durumun devam etmesi bekleniyor.

BU YILIN ŞİFRESİ YABANCI YATIRIMCI

Umut Arıkan, İstanbul A sınıfı ofis piyasasına ilişkin beklentilerini şu cümlelerle özetledi: “2023 yılı kira seviyesinin arttığı, boşluk oranının ciddi seviyede düştüğü bir yıl oldu. Kira seviyesi yüzde 33 oranda artarken boşluk oranı yüzde 48 oranda düşüş gösterdi. Kısıtlı mevcut stok sebebiyle boşluk oranlarındaki düşüş ve kira rakamlarında artış eğiliminin bu yıl da devam etmesini bekliyoruz. 2024 yılında kira rakamının 45 USD/m2 ve üstünü göreceğini bekliyoruz. Özellikle yılın ikinci yarısı ekonomide normalleşme, faiz oranlarında düşüş sinyallerinin gelmesi piyasadaki hareketi hızlandıracaktır. ABD ve Avrupa Merkezi Bankalarının da yılın son çeyreğinde kademeli faiz indirimi yapacağı beklentisi ile yabancı yatırımcının Türkiye ilgisini artırmasını bekliyoruz. Yabancı yatırımcı ilgisinin büyümeyi destekleyeceğini ve dolaylı olarak kaliteli ofis binalarına olan talebi güçlendireceğini tahmin ediyoruz.”