2022-Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) 31 Temmuz’da gerçekleştirilen oturumlarında yöneltilen soruların cevaplarıyla birlikte bir yayınevine sızdırıldığı iddiasıyla başlayan baş döndürücü süreç dün iptal kararı ile sonuçlandı.

Kararı, şaibe iddialarının kamuoyuna yansımasının ardından görevden alınan Prof. Dr. Halis Aygün’ün yerine dün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Ölçe, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı’na atanan Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy açıkladı.

Ersoy, tüm adaylardan ÖSYM adına özür dilediği açıklamasında 31 Temmuz tarihlerindeki oturumların iptal edildiğini, 6-7 ve 14 Ağustos’taki oturumların ertelendiğini duyurdu. Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanı Yunus Arıncı ise “Kamu vicdanını rahatlatmak ve hiçbir vatandaşımızın kafasında soru işareti kalmaması adına 31 Temmuz’da gerçekleşen KPSS’nin iptaline lüzum görülmüştür” açıklamasını yaptı.

YENİ BAŞKANDAN AÇIKLAMA

Halis Aygün’ün görevden alınmasına ve şüpheli Yediiklim Yayınevi hakkında soruşturma açılmasına sebep olan olaya yönelik ilgili tüm kurumlar teyakkuzda.

Devlet Denetleme Kurumu (DDK) ve Yükseköğretim Kurumu’nun (YÖK) incelemelerinin yanı sıra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da soruşturduğu olayın ardından beklenen kritik karar geldi. Çiçeği burnunda ÖSYM Başkanı Ersoy, göreve atanmasının üzerinden daha 24 saat geçmeden, dün öğlen saatlerinde kameralar karşısına geçerek yaptığı ilk açıklamasında, adaylardan özür dileyerek, sınavın iptal edildiğini, KPSS’ye ilişkin yeni takvimin de 17 Eylül’den itibaren işleyeceğini söyledi.

Ersoy, açıklamasında şunları kaydetti:

“Böyle bir tablonun hem kurumumuzun çalışma ilkeleri hem hukuk hem de kamuoyu vicdanı bakımından kabulü asla mümkün değildir. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın talimatıyla Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı hemen harekete geçerek inceleme başlatmıştır. İptal edilen ve ertelenen sınavlara ilişkin yeni takvim en kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacaktır. Sınavı iptal edilen KPSS adaylarından, gireceği yeni sınav için herhangi bir ilave ücret talep edilmeyecektir. Amacımız tüm adaylara gönül huzuruyla katılacakları ve sonucunun adaletinden emin olacakları bir sınav ortamı oluşturmaktır. Ortaya çıkan eksiklikleri ve aksaklıkları açık yüreklilikle kamuoyuyla paylaşmak ve gereken tedbirleri etkin şekilde almak suretiyle ÖSYM’nin milletin kalbindeki yerini güçlendirmekte kararlıyız. Hiç arzu etmediğimiz şekilde iptal ve ertelemelere sebebiyet veren bu talihsiz süreçten dolayı tüm adaylardan özür diliyoruz.”

 ARAMALAR DEVAM ETTİ

2 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla inceleme başlatan DDK, Başkan Arıcı’nın “şüpheli bulgular” olduğunu açıklamasının ardından denetçilerini ÖSYM’ye göndermiş, hemen ardından da olayla ilgili suç duyurusunda bulunmuştu. DDK denetçileri dün de merkezde incelemelerini sürdürürken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında önceki akşam “sahtecilik, kamu aleyhine dolandırıcılık ve görevi kötüye kullanma” suçlamalarına istinaden yayınevinin Ankara’daki iki adresine baskın yapılmıştı. Ankara Karanfil Sokak ve OSTİM Cevat Dündar Caddesi üzerindeki binalarında gerçekleştirilen aramalar yedi saati buldu. Aramalar neticesinde bir kısım dijital materyaller ile soru kitapçıklarına el konuldu. Bu çalışmaların ardından da Yayınevi’nin avukatları, dün sabah DDK’ya giderek, Kurum’un istediği bilgi ve belgeleri teslim etti.

AYNI DERSHANEDEKİ 21 ÖĞRENCİNİN SINAVDAKİ YANITLARI AYNI

Başlatılan incelemede bir dershanede sınavdan kısa bir süre önce yapılan KPSS denemesindeki soruların bazılarının soru kitapçığında yer aldığı da belirlendi. Aynı dershanede eğitim alan öğrencilerden 21’inin sınavdaki yanıtlarının aynı olduğu kaydedildi.

“ SÜRECİ BULANDIRMAYA ÇALIŞANLARA İTİBAR ETMEYİNİZ”

Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Yunus Arıncı'dan süreçle ilgili yeni bir açıklama geldi. Arıncı, "Sosyal medyada ve bazı haber mecralarında, iptal edilen KPSS ile ilgili kurumumuz kaynak gösterilerek bazı asılsız haberler paylaşılmaktadır. Süreci bulandırmaya çalışanlara itibar etmeyiniz. Süreci şeffaf bir şekilde sürdürmeye, kamuoyunu bizzat bilgilendirmeye devam edeceğiz." dedi.

SORULAR NASIL HAZIRLANIYOR?

Soru hazırlama sürecinin belirlendiği Soruların Hazırlanması, Soru Havuzunun Oluşturulması ve Soruların Güvenliğinin Sağlanmasına İlişkin Yönetmelik’e göre, sınav sorularını hazırlayan herkes, kamu görevlisi sayılıyor. Sorular, şu aşamalardan geçiyor:

Alanında uzmanlaşmış, soru hazırlama tekniklerine vakıf öğretim elemanları, kamu görevlileri ve “diğer kişiler”den oluşan soru yazarları ve denetmenlerin kişisel bilgileri bir veri tabanında toplanıyor. Veri tabanı, Soru Hazırlama ve Geliştirme Daire Başkanlığı ve Yabancı Dil Sınavları Daire Başkanlığı tarafından belirli dönemlerde güncelleniyor. Uzmanların seçiminde “ÖSYM’nin uyguladığı sınavlara yönelik herhangi bir dershane, etüt merkezi, yayınevi ile bir ilişkisinin bulunup bulunmadığı” kriteri de göz önünde bulunduruluyor.

KULLANMAMA ŞARTI VAR

Gizlilik esasıyla yürütülen soru hazırlama süreci, tüm kurum ve kuruluşların iş birliğiyle yürütülüyor. Görev alanların kimliği istisnai durumlar dışında gizli tutuluyor. Soru yazarlarına, ÖSYM için yazdıkları soruları başka hiçbir yerde kullanamama, satmama ve ücretsiz devredememe şartı bulunuyor. Kişilerin bu sorumluluğu görevlerinden ayrıldıktan sonra da devam ediyor. Soru yazarları tarafından hazırlanan her soruya, soru yazarının T.C. kimlik numarası ile sorunun, alanı, yazara göre zorluk derecesi, seviyesi, konusu, alt konusu ve benzeri özellikleri kapsayan etiketleme işlemi yapılıyor.

KABUL SÜRECİ

Etiketlenen sorular ön bilimsel denetime tabi tutuluyor. Kabul edilen soruların, alan uzmanı tarafından ön düzenlemesi yapılarak taslak soru havuzuna aktarılıyor. Bu aşamada görevliye soru başına ücreti ödeniyor. Reddedilen sorular da iki yıl süreyle atıl soru havuzunda saklanıp, ardından imha ediliyor. Reddedilen soru için soru yazarı, herhangi bir bilgi veya ücret talep edemiyor. Taslak soru havuzunda çalışacak denetmenler, sorunun içeriği gibi hususlar da göz önünde bulundurularak seçiliyor. Sorunun nihai denetimi ise, bireysel yapılabileceği gibi komisyon tarafından da yapılabiliyor. Soruların denetimi bireysel olarak yapılacaksa, uzman sayısının yeterli olduğu alanlarda en az üç farklı kişinin denetlemesi de şart koşuluyor. Denetimi yapılan soru diğer bilimsel denetmenlere denetlettirilebiliyor.

DİL DENETİMİ

Soruları hazırlayan uzmanların yanı sıra; nihai denetimin parçası olan “dil denetimlerini” yapan denetmenler de görüyor. Dil denetmeni tarafından sorunun içeriği ile ilgili bir değişiklik önerisi yapıldığı takdirde bu öneri, alan uzmanı tarafından aynı bilimsel denetmenlere kontrol ettirilebiliyor.

SORU GÜVENLİĞİ

Nihai ve dil denetimlerinden geçen sorular, soru havuzuna aktarılıyor. Sorular; fiziki güvenliği sağlanmış, internet bağlantısı olmayan, kontrollü ve gerekli güvenlik önlemleri alınmış bir ortamdaki soru havuzunda saklanıyor. Alan uzmanları veya Başkanlıkça yazılı olarak görevlendirilenler haricinde, soru havuzunun bulunduğu ortama kimse erişemiyor. Soru havuzunda olası teknik arıza durumunda müdahaleyi yapacak görevlinin yanında daima ÖSYM Başkanı tarafından görevlendirilen bir personel bulunuyor. Soru havuzundan soruların seçilmesi ve sisteme erişim sadece Başkan tarafından görevlendirilen personel tarafından, kriptolu cihazlarla sağlanıyor. Basılı ortamda yapılan sınavlarda soru kitapçıkları kapalı dönemde (Her türlü iletişimden izole edilmiş ortamda, soruların hazırlanmasından, nakil araçlarına yüklenmesine kadar süreçleri kapsayan, 24 saat esasına göre yürütülen çalışma) basılıyor. Burada, Başkan, görevlendirdiği Başkan Yardımcısı ve ilgili personel haricinde kimse sorulara ulaşamıyor.

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ise soruşturmanın titizlikle sürdürüldüğü belirtilerek, “ÖSYM tarafından gerçekleştirilen 2022 KPSS Genel Kültür, Genel Yetenek Sınavlarına ilişkin olarak 2022 KPSS sorularının çalındığına, sızdırıldığına yönelik çıkan iddialarla ilgili olarak DDK tarafından Cumhuriyet Başsavcılığımıza yapılan suç duyurusu üzerine soruşturma başlatılmıştır. Başlatılan soruşturma kapsamında 3 Ağustos 2022 günü Ankara Sulh Ceza Hakimliğinden alınan arama ve el koyma kararı doğrultusunda Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne verilen talimatlarla özel bir eğitim kurumuna ait yayın evi ve dershanesinde aynı gün arama ve el koyma işlemi yapılmış, bir kısım dijital materyaller ile soru kitapçıklarına el konulmuştur. Soruşturma titizlikle sürdürülmektedir” denildi.

8 YILA KADAR HAPİS

6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Hizmetleri Hakkında Kanun’da şu cezai yaptırımlar öngörülüyor: Gizli olan bilgileri, hukuka aykırı olarak elde eden veya elinde bulunduran kişi, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Bu bilgileri ifşa eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasına çarptırılıyor. Sınav sonuçlarını bir adayın lehine veya aleyhine olacak şekilde değiştiren kişi için ise, başka bir suç olmadığı takdirde, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası belirleniyor.