Haber 7100.Yıl

 

 

Netanyahu savaş sonrası planı için özel ekip kurdu: Suriye modeli

Netanyahu'nun Gazze'den Filistinlilerin sınır dışı edilmesi planı için özel ekip kurduğu belirtildi. İsrailli milletvekili Danon ise konuyla ilgili Suriye'yi örnek vererek "Her savaşta böyle şeyler olur" dedi.

ABONE OL

GİRİŞ 29.12.2023 12:26GÜNCELLEME 29.12.2023 12:45DÜNYA

Netanyahu savaş sonrası planı için özel ekip kurdu: Suriye modeli

 VİDEO'YA GİT

 

İsrail’de iktidardaki Likud Partisi’nin üyesi milletvekili Danny Danon’a göre, Başbakan Binyamin Netanyahu, on binlerce Filistinlinin Gazze Şeridi’nden organize bir şekilde, onları kabul etmeye hazır olan Batılı ülkelerle anlaşarak sınır dışı edilme olasılığını incelemek üzere ofisinde özel bir çalışma grubu kurmayı planladığını duyurdu.

 

FİLİSTİNLİLERİN SINIR DIŞI EDİLMESİ PLANI

Gazze’de savaşın başlamasıyla birlikte Filistinlilerin sınır dışı edilmesiyle ilgili tartışmalar arttı. Gazzelilerin tamamının Mısır’a gönderilmesine yönelik iki proje kamuoyuna açıklandı.

 

Bunlardan ilki İstihbarat Bakanlığı tarafından hazırlandı.İkincisi ise, Netanyahu’nun yakın arkadaşlarından ve ofisinde Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görev yapan Meir Ben-Shabbat’ın yönettiği Psagot Araştırma Enstitüsü’nce hazırlandı.

 

Danon ayrıca, konuyu ele alması ve uluslararası yankılarını incelemek için bir ekip kurulması çağrısında bulunarak, dünyayı ‘bu çözümün çok insancıl’ olduğuna ikna etmeleri gerektiğini vurguladı.

 

"HER SAVAŞTA BÖYLE ŞEYLER OLUR!"

Danon konuya ilişkin açıklamasına şu ifadelerle devam etti;

 

"Gazzelilerin diğer ülkelere çıkışı kolaylaştırılmalıdır. Bu, ayrılmak isteyen Filistinliler için gönüllü bir göç ve aynı zamanda orada kalan ve Gazze yeniden inşa etme çabalarına yardımcı olan Gazzelilerin de işini kolaylaştıracak. Her savaşta böyle bir şey olur."

 

SURİYE MODELİ

"Bakın Suriye’de neler oldu: Bir buçuk milyonu Ürdün’e, 3 milyonu Türkiye’ye ve birkaç milyonu da Avrupa’ya gitti. Arap ülkelerinin Filistinlilere yardım etme görevi olduğuna inanıyorum. Kışkırtıcı konuşmalar yapmak yerine nazik davransınlar, yardımcı olsunlar."

 

Danon, İsrail’de bu fikre sıcak bakanın sadece kendisi olmadığını söyleyerek, birkaç hafta önce Yair Lapid liderliğindeki Yesh Atid partisinden milletvekili Ram Ben Barak’ın The Wall Street Journal’da aynı ruhla yayınlanan yazıya dikkat çekti.

 

Aynı zamanda, Filistinlilerin sınır dışı edilmesi fikrinin muhalefette de destek bulduğunu söyledi.

 

KAYNAK : İndependent Türkçe