Nefes darlığı ile ilişkili sağlık sorunları genellikle hastalar tarafından boğulma hissi, hızlı veya derin nefes alamama olarak tanımlanır. Ayrıca, nefes vermeyi bitirmeden önce nefes almak zorunda hissedilebilir. Nefes darlığının nedenine bağlı olarak öksürük, hırıltı ve göğüs ağrısı da ortaya çıkabilir.

Nefes darlığı genellikle kalp veya akciğer hastalıklarıyla ilişkilidir. Ancak, farklı birkaç sağlık sorunu da nefes darlığına neden olabilir:

Solunum bozuklukları

Astım, KOAH, yabancı cisim tarafından tıkanma, pulmoner amfizem, solunum yolu enfeksiyonu (larenjit, bronşit, pnömopati vb.), bronş kanseri, pulmoner emboli ve sigara içmek nefes darlığına neden olur.

Kalp sorunları

Kalp yetmezliğinin tüm nedenleri, kalp kapakçık anormallikleri ve anjina pektoris nefes darlığına neden olur.

Nörolojik bozukluklar

Solunum kaslarını bozabilecek tüm nöromüsküler hastalıklar nefes darlığını tetikler.

Demir eskikliği

Nefes darlığı, demir eksikliği anemisinden kaynaklanabilir.

Obezite

Fazla kilolar nedeniyle akciğerler vücut isteklerini karşılayamayabilir. Bu durum nefes darlığına yol açar.

NEFES DARLIĞINA ÇÖZÜMLER

Nefes almakta güçlük çekiyorsanız, nefes darlığının nedenini belirlemek ve tedavi etmek için mutlaka bir uzmana başvurun. Nefes almayı iyileştirmek ve aşırı hareketsiz bir yaşam tarzıyla mücadele etmek için düzenli fiziksel aktivite yapmak önemlidir.

Çoğu zaman kronik nefes darlığı, solunum veya kalp hastalıklarından kaynaklanır. Solunum yolu enfeksiyonu durumunda uygun tedavi (antibiyotikler) reçete edilecektir.

Nefes darlığı astım kriziyle ilgiliyse çeşitli ilaçlar durumu hafifletebilir. Hastanede daha güçlü ilaçlar da verilebilir. Kalp hastalıkları durumunda, hastanede uygun tedavi semptomları mümkün olduğunca sınırlandıracaktır.

Genel olarak nefes darlığı çekiyorsanız, şunları yapabilirsiniz:

- En kısa sürede sigarayı bırakın.

- Kirli havaya maruz kalmaktan kaçının.

- Yüksek rakımlarda kalmaktan kaçının.

- Fazla kilolarınızı verin.