Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Sputnik, Komsomolskaya Pravda ve Govorit Moskva radyolarının genel yayın yönetmenleriyle uluslararası gündemdeki güncel konularla ilgili önemli bir röportaj gerçekleştirdi.
Lavrov'un başta Ukrayna ve Donbass'ta devam eden özel askeri harekatın yansımaları, Ortadoğu'da İsrail ve İran arasında tırmanan gerilim ve Rusya-Batı ilişkileri olmak üzere çeşitli başlıklarda durum değerlendirmeler yaptı.

'Rusya'nın BRICS dönem başkanlığındaki önemli görevlerden biri ödeme platformları kurmak'

Rusya'nın dönem başkanlığını yürüttüğü BRICS'teki gelişmelerden söz eden Lavrov, başkanlık dönemindeki önemli görevlerden birinin Batı'ya alternatif ödeme platformlarının oluşturulmasıyla ilgili tavsiyelerin hazırlanması olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı, "Bu, bir zamanlar tüm insanlığın ve finansın sözde yararı için Batı tarafından kurulan küresel ekonomik sisteme olan güveni kendi elleriyle yok eden Batı'nın keyfiliğine karşı ekonomik bağları ve ekonomik perspektifleri güvence altına almak için çok önemli olacak. Bu perspektifler çok çok sağlam, birçok planımız var" ifadelerini kullandı.

'Batı, Transdinyester'i gerilim odağı haline getirmek istiyor'

Batılı ülkelerin Transdinyester'i gerilim odağı haline getirmek istediğini ve bu yolla Rusya'yı stratejik yenilgiye uğratmaya çalıştığını söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı, ancak bu adımların bir perspektifi bulunmadığını vurguladı.

Batı'nın hiçbir ahlaki değeri tanımadan, saldırgan bir şekilde çabalayarak Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu'yu ülkesini ya doğrudan ya da Romanya'yla birleşip aleni bir şekilde NATO'ya sürükleyen bir kişiye dönüştürmeye çalıştığını kaydeden Lavrov, Ukrayna'da bu rolün önce eski Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko'ya, daha sonra da mevcut Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'e verildiğini anımsattı.