Uzay araştırmalarında süregelen çabalardan biri de Dünya'nın ötesinde yaşam bulmaktır.

Mars'ın yanı sıra bilim insanları çabalarını diğer iki aday üzerinde yoğunlaştırıyor: Jüpiter'in uydusu Europa ve Satürn'ün uydusu Enceladus.

Bu buzlu uydularda kalın su buzu katmanlarının altında yeraltı okyanuslarının var olabileceğine dair ikna edici kanıtlar bulunmaktadır.

NASA şu anda, sıvı suyun varlığını doğrudan tespit etmek ve yaşam formlarını destekleme potansiyelini araştırmak için bu uyduların buz kabuklarını delecek bir "cyrobot" misyonunun uygulanabilirliğini incelemektedir. Bu muhtemelen bir iniş aracının yardımıyla konuşlandırılacak nükleer enerjili bir sonda olacaktır.

Şubat 2023'te NASA'nın sponsorluğunda düzenlenen bir çalıştayda araştırmacılar bir araya geldi. Resmi açıklamada, tartışmaların ana odağının "en son gelişmeler ve cyrobotmisyonu için bir yol haritası" olduğu belirtildi.
 

"Suyu takip et" prensibiyle hareket eden astrobiyoloji topluluğu, sıvı haldeki suyu, anladığımız kadarıyla yaşam için temel bir bileşen olarak kabul etmektedir.

7 / 35
Mars, sulu geçmişine dair kışkırtıcı bakışlar sunarken, sıvı suyun kaynağını doğrudan keşfetme ihtiyacı, olası uzaylı yaşamı arayışında çok önemli hale geliyor.

Bu robotun mevcut konsept tasarımı, altındaki buzu eritmek için termal buz delme yöntemini kullanacak, kendi kendine yeten silindirik bir sonda olarak tasvir ediliyor.

Tipik olarak karasal buzulların incelenmesinde kullanılan bu son teknoloji teknik, gezegen keşfi için büyük bir potansiyele sahip olabilir.

Ancak asıl zorluk, Europa ve Enceladus'un soğuk ve kalın buz kabuklarına nüfuz edecek şekilde özelleştirilmesi olacaktır.

NASA'nın Gezegen Keşif Bilimi Teknoloji Ofisi (PESTO) tarafından düzenlenen bu çalıştay, cyrobot teknolojisindeki ilerlemeyi ve zorlukları gözden geçirmek üzere bir araya gelen farklı alanlardan 40 önde gelen araştırmacıyı bir araya getirdi.

Çalıştayda "uçuşa hazır bir mimari" tasarlanmasında kritik öneme sahip dört alt sistem (güç, termal, hareketlilik ve iletişim) belirlenmiştir.

Bu robotun ana çekirdeği, buzu verimli bir şekilde eritmek için yeterli güç ve yoğunluk (yaklaşık 10 kW) gerektiren bir nükleer güç sistemine dayanmaktadır.

Güç sistemi ayrıca derin okyanusların yüksek basınçlarına dayanacak şekilde yapısal bir gemiye entegre edilmelidir. Bu konuda Enerji Bakanlığı ile işbirliği şarttır.

Yerleşik nükleer güç sistemi tarafından üretilen ısıyla başa çıkmak için bir termal yönetim sistemi gereklidir. Bu nedenle, iç ve dış ısı dağıtımı için iki bağımsız pompalı akışkan devresinin geliştirilmesi ve sondaya entegre edilmesi gerekmektedir.

Bu teknoloji aynı zamanda dış güneş sisteminde beklenen çeşitli buz koşulları için de doğrulanmalıdır.

Ayrıca, ayların buzlu kabuklarındaki yabancı maddeleri (toz ve tuz) temizlemek için "su jeti" ve mekanik kesme gibi tekniklerle donatılmış olmalıdır. cyrobot, potansiyel tehlikeleri yönlendirmek için bir haritalama sensörü ve yönlendirme mekanizması içermelidir.

Son olarak, buz kabuğu boyunca güçlü bir iletişim bağlantısı oluşturmak veri iletimi için kritik öneme sahiptir. 

Fiber optik kablolar endüstri standardı olsa da, aktif buz kabukları boyunca konuşlandırılmadan önce doğrulanmaları gerekir. Alternatif olarak radyo frekansı, akustik ve manyetik alıcı-vericiler gibi kablosuz iletişim sistemleri araştırılmaktadır.

17 / 35
NASA, "Genel olarak, çalıştay katılımcılarının ortak bulgusu, bu görev konseptinin uygulanabilir, bilimsel olarak zorlayıcı ve bir okyanus dünyasında doğrudan yerinde yaşam aramak için en makul yakın vadeli yol olmaya devam ettiği yönündeydi" dedi.

NASA'nın Europa Clipper adlı uzay aracı yaklaşık 900.000 Jupiter'in Jovian uydusuna seyahat etmeye hazırlanıyor. NASA bu yolculuğunda ise insanların isimleri Jupiter'e taşınacak...

Her şey planlandığı gibi giderse 2024 yılında Europa Clipper adlı bir uzay aracı Jüpiter'in pas rengi yarıklarla kaplı buzlu, gri uydusuna doğru bir yolculuğa çıkacak.

Jovian uydusunun yerçekimsel gelgitleri boyunca yüzecek, yarısı yörüngeden küreye bakacak, yarısı da uzayın havasız okyanusuna maruz kalacak.

Europa Clipper uzay aracı, yüksek teknolojili spektrometresi, radar sistemi, optik görüntüleyicisi ve uzaylıların yaşam alanlarına dair kanıt aramak üzere inşa edilmiş diğer araçlarının yanı sıra sizin adınızı da taşıyacak.

Tek yapmanız gereken NASA'nın ücretsiz "Mesaj Programı "na buradan kaydolmak. Kampanya 31 Aralık saat 23:59'da (1 Ocak 0459 GMT) sona eriyor; Ayrıca bu satırlar yazılırken yaklaşık 900.000 isim kayıt edildi...

Bunun için yapmanız gereken ilk şey NASA'nın Europa sayfasında oluşturulan Message In a Bottle sayfasına tıklamanız olacak.

Açılan sayfada Send Your Name yazan yere tıklayın.

First Name yazan yere adınızı, Last Name yazan yere ise soyadınızı yazarak Next'e (ileri) tıklayın.

Sonraki sayfada isteğe bağlı mail adresinizi ekleyebilirsiniz. Location kısmından Turkey'i seçip, Zip Code yazan yere ise posta kodunuzu girmeniz gerekiyor.

Bu bilgileri girdikten sonra Sign On yazan yere tıklayıp başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Eğer isterseniz aşağıdaki kutucuğa tıklayıp NASA'nın haber bültenine üye olabilirsiniz.

Başvuru tamamlandıktan sonra çıkan sayfada NASA'nın oluşturduğu tasarımı indirebilirsiniz.

Eğer her şey yolunda giderse 2024 yılında fırlatılacak olan Europa Clipper'ın 2030 yılında yörüngeye varması planlanıyor.

28 Kasım 2023 saat 09.30 itibariyle NASA'nın programına dünya genelinde 930 binden fazla insan başvurdu. 

Türkiye'den ise 17 bin 982 kişi başvuru gerçekleştirdi. 

Dünya genelinde en fazla başvuru ise ABD'den geldi. ABD'den yapılan başvuru sayısı 300 binin üzerinde. 

 

KAYNAK: HABER7 | NTV | SPACE.COM