Yeşil altın olarak da bilinen bamya, toplumumuzda pek sevilmese de faydaları ile oldukça şaşırtıcı bir sebze. İşte bu sene "Yine mi bamya" dememeniz için geçerli 5 sebep...

BAMYA BESİN DEĞERLERİ

Bamya etkileyici bir besin profiline sahiptir. 100 gram bamya aşağıdaki besin değerlerini içerir.

Kalori: 33
Karbonhidrat: 7 gram
Protein: 2 gram
Yağ: 0 gram
Lif: 3 gram
Magnezyum: Günlük İhtiyacın %14'ü
Folat: Günlük İhtiyacın %15'i
A Vitamini: Günlük İhtiyacın %14'ü
C Vitamini: Günlük İhtiyacın %26'sı
K Vitamini: Günlük İhtiyacın %26'sı
B6 Vitamini: Günlük İhtiyacın %14'ü

1-MİDE DOSTU

Bamya suyu emmeye yardımcı olur ve aşırı kolesterol, metabolik toksinler ve aşırı safrayı yakalayıp dışkı yoluyla dışarı atar. İçeriğindeki büyük su yüzdesi kabızlık, gaz, şişkinlik ve mide problemlerini önler.

2-ÖDEM GİDERİCİ

Aynı zamanda güçlü bir antioksidan özelliği bulunan bamya hem bu özelliği hem de A ve C vitamini açısından zengin olması sayesinde vücutta biriken toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur.

3-KAN ŞEKERİ DÜZENLEYİCİ

Bamya ayrıca vücudun kasları tarafından şeker emilimini artırabilen bir madde olan myricetin içerir. Bu etkili bir şekilde gerçekleştiğinde, kandaki şeker seviyelerinde düşüş gerçekleşir.

4-KOLESTROL DÜŞMANI

Pektin, bamyadaki önemli liflerden biridir. Bağırsaklardaki safra üretimini değiştirerek kan kolesterol seviyesini düşürür.

5-GÖZE FAYDALI

Bamya, özellikle A vitamini ve beta karoten bakımından zengindir. Bu ikisi mükemmel görüşü destekleyen iki besin maddesidir.