'Cep Herkülü' lakabıyla ve kırdığı sayısız rekorlara ülkesini başarıdan başarıya taşıyan Naim Süleymanoğlu, vefatının üçüncü yılında anılıyor. Naim Süleymanoğlu kimdir, nerelidir, Naim Süleymanoğlu hayatı gibi kavramlar sık sık araştırılıyor. Peki Cep Herkülü Naim Süleymanoğlu kimdir? Naim Süleymanoğlu ne zaman öldü? İşte Naim Süleymanoğlu ödülleri...

NAİM SÜLEYMANOĞLU KİMDİR? 

Naim Süleymanoğlu 23 Ocak 1967 tarihinde dünyaya gözlerini açtı. Haltere 1977 yılında, henüz 10 yaşındayken başlayan Naim Süleymanoğlu, 15 yaşına bastığında Brezilya'daki düzenlenen "Dünya Gençler Şampiyonası"nda 52 kiloda iki altın madalya kazanarak şampiyon olmayı başardı. 16 yaşındayken bir rekor daha kıran Naim Süleymanoğlu, halter tarihinin en genç rekortmeni olarak dünyaya adını duyurdu.

Naim Süleymanoğlu, 1983 yılında Viyana turnuvasında rekor kırdı. Ardından koparmada 130.5, silkmede ise 165 ve toplamda 295 kilo ile tekrar rekor kırdı. Bu rekorlar daha sonra kendisi tarafından yeniden kırılmıştır. 

60 kilo kategorisine 1985 yılında katılan Naim Süleymanoğlu, toplam rekorunu 335 kiloya kadar yükseltti. Yine 60 kilo kategorisinde 1988 Seul Olimpiyatları'na katılıp 342,5 kiloyla rekor kırdı. Bu başarısı ile Türkiye'ye güreş dalı haricinde ilk altın madalyayı kazandıran sporcu olarak kayıtlara geçti. 

Naim Süleymanoğlu, 1992 yılında Uluslararası Halter Basın Komisyonu'nun tercihi ile  "Dünyanın En İyi Sporcusu" seçildi.

NAİM SÜLEYMANOĞLU NE ZAMAN ÖLDÜ?

Efsane olarak adını tarihe yazdıran milli halterci, karaciğer yetmezliği sebebiyle 18 Kasım 2017 tarihinde 50 yaşında yaşamını yitirdi. Milli halterci ile yakın olarak ilgilenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Naim Süleymanoğlu'u 9 Ekim tarihinde ziyaret etmişti. 

Naim Süleymanoğlu'nun cenazesi İstanbul Fatih Camii'nde 19 Kasım 2017 tarihinde gerçekleşti. Milli haltercinin cenazesine iş, siyaset ve spor dünyasından çok sayıda isim katılırken, sporculuk döneminde Naim Süleymanoğlu'nun en büyük rakibi olan Valerios Leinidis adlı Yunan sporcu da cenazeye gelmişti. Süleymanoğlu o tarihte Edirnekapı Mezarlığı'na defnedildi.