Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevinden alınarak, yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı.

Süreç

Görevden alınan Naci Ağbal, Kasım 2020'de, Murat Uysal'ın yerine Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmıştı. Ağbal'ın atanmasından kısa süre sonra Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak görevinden affedilmesini isteyerek, istifasını duyurmuştu.

 Öte yandan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Perşembe günkü toplantısında faiz oranlarını 200 baz puan artırarak yüzde 19'a çıkartırken, sözkonusu karar, Sabah ve Yeni Şafak gazeteleri tarafından dikkat çekici biçimde eleştirilmişti.

Yeni Şafak gazetesi, Ağbal'ın fotoğrafıyla birlikte "Bu operasyonu kim adına çektiniz" manşetini atmış ve "Merkez Bankası'nın Türkiye'nin büyümesini frenleyecek bu operasyonu kim veya kimler adına ve hangi amaçla çektiği merak ediliyor" şeklinde ifade kullanılmıştı.

 

Prof. Dr.Şahap Kavcıoğlu kimdir?

Bayburt'ta 23 Mayıs 1967'de doğan Kavcıoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nü bitirdi.

İstanbul Üniversitesi Muhasebe Enstitüsünü denetim uzmanı olarak bitiren Kavcıoğlu, İngiltere Hastings College'ta işletmecilik üzerine eğitim gördü.

Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsünde yüksek lisansını ve doktorasını tamamlayan Kavcıoğlu, Esbank TAŞ ve Türkiye Halk Bankası AŞ'de çeşitli görevlerde yer aldı.

 26. dönem Bayburt milletvekili olan Kavcıoğlu, evli ve 3 çocuk babası.

Marmara Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Kavcıoğlu, Yeni Şafak gazetesinin ekonomi yazarları arasında yer alıyor.

Kavcıoğlu'nun geçtiğimiz Salı günü Yeni Şafak'ta yayımlanan makalesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Ekonomik Reform Paketini değerlendirmiş ve bu paketin en önemli özelliğini "yatırım, üretim, istihdam ve ihracat" olarak nitelendirmişti.

Kavcıoğlu, o yazısında, "Sonuç olarak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve ilgili tüm kurumlarımızın çabalarıyla hazırlanan bu ekonomi paketi, pandemi sonrası küresel toparlanma döneminde Türkiye'nin hedeflerini gerçekleştirmek üzere somut ve çözüm odaklı politikalar içeriyor. Yatırımın, üretimin, ihracatın ve istihdamın teşvik edilmesini ortaya koyan bu kapsamlı reformlar, ekonomideki gerçekler ışığında tutarlı ve bir bütünlük içinde hazırlanmış" ifadelerini kullanmıştı.