BBP'nin kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun şüpheli helikopter kazasında yaşamını yitirmesi ile ilgili halen devam eden davada mütalaa açıklandı. Açıklanan mütalaada, kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarının acılarının istismara uğradığı belirtildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) amaç ve ve faaliyetleri için pek çok usulsüz işlem yapıldığı da belirtildi. Bu doğrultuda, eski Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyaz Tanılır'ın da aralarında yer aldı toplamda 3 sanık hakkında "görevi kötüye kullanma" suçundan ötürü ceza verilmesi talep edildi. Duruşma, 5 Şubat 2021 tarihine kadar ertelendi.

MUHSİN YAZICIOĞLU DAVASINDAKİ SANIKLAR

Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından Yargıtay Konferans Salonu'nda görülen dava duruşmasına sanık eski Jandarma Genel Komutanlığı Bilgi Sistemleri Teknisyeni Süleyman Akdoğu katılım gösterdi.

Diğer sanıklardan o dönemin Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır ve Jandarma Genel Komutanlığı TİB Temsilcisi Yaşar Kalkan, eski Emniyet Genel Müdürlüğü Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Temsilcisi Hüseyin Keskinkılıç, eski Vali Yardımcısı Servet Güngör, FETÖ'nün 15 Temmuz darbesine ilişkin davada tutuklu olan sanığı Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Gürsel Aktepe, eski İl Emniyet Müdürü Necdet Çelikbilek, eski İl Jandarma Komutanı Sezai Akgün ve eski Kahramanmaraş Sivil Savunma Müdürü Hüsamettin Bulut ise duruşmaya katılmadı.

DAVA MÜTALAASI AÇIKLANDI

Mahkeme heyetine sunulan mütalaada sanıklardan Akgün, Tanılır ve Aktepe'ye "görevi kötüye kullanma" suçundan, Çelikbilek'e ise "ihmali davranışla görevi kötüye kullanmak" suçu sebebiyle ceza verilmesi istendi.

Mütalaada, ilçe kaymakamlıkları aracılığı ile Kahramanmaraş Valiliği'nden, kazanın kendi bölgelerinde olup olmadığına ilişkin araştırma yapılması talep edilmesine rağmen, etkin ve ciddi bir çalışma yapılmadığı ifade edildi.

İl Emniyet Müdürlüğü bildiriminin aciliyeti ve içeriği karşısında o dönem EGM İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Gürsel Aktepe'nin ise talep edilen etkinlik ve hızda inisiyatif kullanmayıp sürecin uzamasına ve aksamasına sebep olduğu açıklandı.

Son olarak İl Jandarma Komutanlığı'nın da bölgedeki vatandaşların ısrarlı bir şekilde uyarmalarına rağmen yüksek konumları arama-kurtarma planlarına dahil etmeyip süreci uzattığı belirtildi.