Motorlu taşıtlar vergisi (MTV) veya trafik cezası borcu olan, otomobil sahibi milyonlarca vatandaşı ilgilendiren karar resmi olarak duyuruldu. Gelir İdaresi Başkanlığı, karara ilişkin broşürleri yayınladı. MTV ve trafik cezası borçlarını kapsayan düzenlemeden faydalanmak isteyen vatandaşlar için hala 20 günden fazla süre yer alıyor.

İndirimden yararlanmak isteyen vatandaşların yapması gereken tek şey e-Devlet veya Gelir İdaresi Başkanlığı'na ait internet sitesine girerek gereken başvuruyu gerçekleştirmek. Peki, MTV ve trafik cezalarında indirimli ve faizsiz ödeme şartları neler?

HANGİ MTV VE TRAFİK CEZALARI KAPSAM İÇİNDE?

2020 Ağustos ayındaki son günün öncesinde tahakkuk eden trafik para cezaları, MTV, karayolu taşıma, köprü ve otoyollardaki geçiş ihlalleri sebebiyle kesilen. 2020 Kasım tarihinde kesinleşmiş, henüz ödenmemiş veya ödeme süresi zaman aşımına uğramamış cezalar bu kapsamın içine giriyor.

MTV VE TRAFİK CEZALARINDA BÜYÜK İNDİRİM YAPILIYOR

MTV aslının tamamıyla biriken gecikme faizi ile zammın yerine Yİ-ÜFE oranları baz alınarak hesaplaması yapılan bedelin ödenmesi halinde tahsilinden vazgeçilecek. Yapılandırma kapsamında, hükümlerin ihlal edilmemesi şartıyla taksitlendirme süresinin son gününe kadar taşıtların fenni muayenelerinin yaptırılma imkanı veriliyor.

PEŞİN ÖDEMELERDE KATSAYI UYGULANMAYACAK

Yapılandırmaya alınan borçlar, borç sahibinin isteğine göre taksitler halinde veya peşin şeklinde ödenebiliyor. Borcun tamamının ilk taksitinin ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenmesi halinde yapılandırmaya alınan borçlarda herhangi bir katsayı uygulanmayacağı belirtildi.

 

Sıfır faizli trafik cezası ve MTV şartı ne?

Düzenlemede sıfır faizli trafik cezası veya MTV ödemek için belirlenen tek ön şartın, ödemelerin Şubat 2021 tarihinden önce yapılması olduğu belirtiliyor.