CNN TÜRK'ÜN HABERİNE GÖRE 

Motokuryeler zorlu şartlarda çalışıyor. Yapılan araştırmaya göre 2022 yılında 58 kurye mesaisinde yaşamını yitirdi. 5 bine yakın yaralanmalı trafik kazası yaşandı. Peki motokuryeler nelerden şikayetçi ve talepleri ne? Tüm bu sorunlar nasıl çözülecek? CNN TÜRK Muhabiri Merve Tokaz, Avukat Iyaz Çimen’e sordu.

Durmadan zamanla yarışıyorlar. Kimi zaman bir siparişi adrese teslim edebilmek için onlarca tehlike ile karşı karşıya kalıyor motokuryeler.

Avukat Iyaz Çimen, “Mesleğin neredeyse 13-14 saat yapılmasına karşı gelebilecek bir mevzuat yok, bunların tehlikeli meslek sınıfından sayılabilecek bir hükmümüz mevcut değil ancak bu kişiler, bu aşamada, bu trafikte günde 13-14 saat çalışabiliyor” ifadelerini kullanırken uzmanlar "yasal düzenleme şart" diyor. Kuryelerin talepleri de bu yönde.

“Şu anda mevcut aşamada kalabalık bu meslek grubuna karşı bir meslek örgütünün bulunmayışı, bununla ilgili mevzuatsal ilkelerinin olmadığını ve kanunlarda yer almadığını söyleyebiliriz. Bununla ilgili mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu hale getirilmesi gerekmekte kuryelerin mobbing baskısına karşı korunması gerekmekte.”