Türkiye'nin 2020'de, Kahire ile normalleşme girişimlerinin bir parçası olarak, Mısır'ın NATO ile ortaklık faaliyetlerine koyduğu vetoyu kaldırdığı belirtildi.

Mısır'ın, Türkiye'nin Birleşmiş Milletlere (BM) bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını öneme alarak 18 numaralı parselde ilan ettiği ruhsat ihalesi ardından iki ülke arasındaki ilişkilerde yumuşama adımları atılmaya başlandı.

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ülkesinin D-8 Dönem Başkanlığında meydana koyduğu çabalardan dolayı teşekkür ederim" demişti.

Bu teşekkürün ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, 4 sene aradan sonra telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Bu görüşmeden günler sonra bir açıklama yapan Şükri, Türkiye ile iki tarafın da faydasına olacak diyalog ve uluslararası hukuk kurallarına uygun ilişkiler kurmada istekli olduklarını bildirmişti.

YENİ BİR GELİŞME YAŞANDI

Middle East Eye'dan (MEE) Ragıp Soylu'nun iddiasına göre Türkiye; Mısır'a NATO'da koyduğu vetoyu geride bıraktığımız sene kaldırmış.

MEE'ye konuşan bir kaynak, "NATO'nun Akdeniz Diyaloğu çerçevesindeki ortaklarından biri olan Mısır'ın NATO'yla ortaklık ilişkilerini geliştirmesi ve bu kapsamdaki faaliyetlere katılması Türkiye tarafından desteklenmektedir" ifadesini kullandı.

Böylelikle Türkiye, Mısır'ın NATO ile ortaklık ilişkisi geliştirmesinin önünü açmış oldu.