İki taraf arasında yapılan anlaşmaya göre T-50/FA-50 uçaklarının yerel olarak Mısır’da üretimi ve bu uçakların diğer ülkelere satışı gerçekleştirilecek.
 
MÜZAKERELER SÜRÜYORDU
Mısır özellikle yaşlanan hava filosunu modernize etmek amacıyla çeşitli ülkelerle görüşmeler yapıyordu. Bu kapsamda ilk başta Mısırlı yetkililer ile Hintli yetkililer arasında Tejas savaş uçağının tedariki ve yerel olarak Mısır’da üretimi konusunda bir süredir müzakereler sürüyordu. Fakat Tejas savaş uçağının yavaş üretimi ve Mısır’ın bu konuda hızlı adım atmak istemesinden dolayı iki taraf anlaşmaya varamadı.

MISIR ÖNEM VERİYOR

Hindistan’dan beklediğini alamayan Mısır, Güney Kore’nin kapısını çaldı. Yapılan bu anlaşma ile birlikte uçakların ilk birkaç partinin üretimi Güney Kore’de gerçekleşecek. Kalan kısımlarının montajı ise Mısır’da gerçekleşecek. Mısır özellikle sistem tedarikinde bulunurken sistemlerin yerel olarak ülke içerisinde üretimi konusunda büyük önem vermekte. Bu sayede hem teknoloji transferi gerçekleştirmekte hem de diğer ülkelere satış yapmaktadır.
 
Kasım 2023’de Military Africa tarafından yapılan habere göre Mısır ülkede gerçekleştirilen tatbikatta Güney Kore üretimi K9 obüslerini ilk defa tanıtmıştı. İsrail-Filistin Savaşı’nın başlaması ile birlikte Mısır’da alarm seviyesi yükselmeye başladı. Bu kapsamda Mısır, Sina Yarımadası’nda bulunan 4’üncü Zırhlı Tümeni ile tatbikat gerçekleştirdi. Yakın bir zamanda Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi, tatbikata katılan askeri birlikleri teftiş etmek için bölgeye gitmişti. Tatbikatta ilk defa Mısır’ın K9 obüsleri ile birlikte K10 mühimmat aracı da görüntülenmişti.
 
İki taraf arasındaki anlaşma Şubat 2022’de imzalanmıştı. 1.65 milyar dolardan fazla olan anlaşma kapsamında obüsün yerel bir şekilde Mısır’da üretiminin gerçekleşmesi de anlaşma metninde yer aldı. Bu kapsamda obüslerin ilk partisinin üretimi Güney Kore’de gerçekleşirken kalanlarının üretimi ise Mısır’ın başkenti Kahire yakınlarındaki fabrikada gerçekleşiyor.
 
Anlaşma metninde ayrıca Mısır’da yerel bir şekilde üretilen obüslerin 3. ülkelere ihraç edilmesi de yer aldı. Mısır Askeri Üretimden Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Ahmed Mursi, K9’u satın almakla ilgilenen birçok Arap ve Afrika ülkesiyle müzakerelerin devam ettiğini belirtmişti. K9 obüsleri ile birlikte aynı zamanda T-50/FA-50 uçaklarının üretimi de artık Mısır’da gerçekleşecek.