Türkiye’nin savunma sanayii, dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla attığı adımlarla gelişimini sürdürüyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Milli Muharip Uçağı'nın ilk parçasını üretti.

HEYECANLANDIRAN PAYLAŞIM: İLK PARÇANIN ÜRETİMİ TAMAM

Konuyla ilgili olarak TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaptı.

Kotil, “Milli muharip Uçağımızın ilk parça üretimini gerçekleştirdik. Ülkemizin beka projesi icin attığımız her adım bizim icin çok anlamlı, çok kıymetli. Heyecanla, gayretle çalışarak aynı yolda yürüdüğümüz tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verildi.

MİLLİ MUHARİP UÇAK PROJESİ NEDİR?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla başlatılan Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi ile Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak envanterden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek yurt içi imkan ve kabiliyetler ile tasarlanan modern uçakların üretilmesi amaçlanmakta.

ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Milli Muharip Uçak kapsamında üretilecek olan uçakların, sınıfındaki diğer 5. Nesil uçaklar gibi düşük görünürlük, dahili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık gibi teknolojilere sahip olmaları hedefleniyor.

Bu çalışmaların neticesinde Türkiye, dünyada ABD, Rusya ve Çin'den sonra 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek alt yapı ve teknolojiye sahip ülkeler arasında yer alacak.

Türkiye'ye havacılık ve savunma alanında lig atlatacak 5’inci nesil avcı uçağı olan Milli Muharip Uçak, radardan korunacak.

21 metre uzunluğundaki Milli Muharip savaş uçağının kanat açıklığı 14 metredir. 6 metre de yüksekliği bulunan Milli Muharip Uçak'ın özellikleri şu şekilde:

-Yeni Silahlarla Arttırılmış Havadan Havaya Muharebe Menzili

-Yüksek/Süpersonik Hızda Dahili Silah Yuvalarından Hassas ve Tam Ateşleme

-Yapay Zeka ve Nöral Ağ Desteğiyle Arttırılmış Muharebe Gücü

-İtiş Gücü: 2 x 27.000 lb

-Tavan İrtifa: 55.000 ft

-Maks Hız: 1.8 Mach

Bu kapsamda MMU; 2023 yılında hangardan çıkacak, 2026 yılında ilk uçuşunu yapacak ve 2030’dan itibaren envantere alınacak.