Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, 12 adet HÜRKUŞ-C’nin ihraç edileceğini açıkladı.

CNN Türk canlı yayınında gazeteci Hakan Çelik ve Nedim Şener’in sorularını yanıtlayan TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, 12 adet Hafif Taarruz Uçağı HÜRKUŞ-C modelinin ihracata yakın olduğunu belirtti.

Kotil konuya dair yaptığı açıklamada, “Kontrat imzalanmadığı için söyleyemiyoruz ama 12 adet HÜRKUŞ ihraç edilecek” şeklinde konuştu.

GÖKSUNGUR PROJESİ

AKSUNGUR İHA'nın adını, saatte 180 kilometre süratle uçan “doğan” adlı kuştan aldığını dile getiren KOTİL, ''Bir de bunun GÖKSUNGUR’u var, o da 380 kilometre süratle uçuyor. Daha sonra da o gelecek inşallah. AKSUNGUR’u kendi imkanlarımızla geliştirdik ve 18 ayda ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Yıl sonuna kadar kuvvete teslim etmeyi planlıyoruz.'' diye konuştu.

AKSUNGUR projesi tamamlandıktan sonra GÖKSUNGUR projesine başlanabileceğini bildiren TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, “AKSUNGUR’un bir sonrasında (GÖKSUNGUR) süpersonik olacak inşallah. Şimdilik takvimlenmiş bir şey yok fakat bizde bir çalışma bittiğine öbürü başlar. Bu yıl bitene kadar AKSUNGUR ile uğraşırız, sonra GÖKSUNGUR gelir. GÖKSUNGUR, AKSUNGUR SİHA’dan atılabilecek süpersonik seyir hızına sahip bir İHA sistemi olacak.'' şeklinde konuştu.

MİLLİ MUHARİP UÇAK (MMU) VURGUSU

ABD'nin F-35 kararına da değinen Dr. Temel Kotil, ''Son F-35 kararı, benim de şirketimin de yükünü arttırmıştır. Bizim dönüşümüz yok. F-35 benim gündemimde o kadar yok artık, benim gündemim Milli Muharip Uçak. Kesinlikle yapılmak zorunda. Zaten yapılmak zorundaydı, şimdi biraz daha ‘karelendi, küplendi’ önemi.'' ifadelerini kullandı. Temel Kotil ayrıca, "Şuan TUSAŞ'ta 4 bin mühendisimiz var. Mühendis sayımızı 10 bine çıkarmamız gerekiyor. Bu projeleri bitirmek için bizim gençlere ihtiyacımız var. Sadece MMU için 6 bin mühendise ihtiyacımız var Türkiye'ye yalnız uçak kazandırmıyoruz, aynı zamanda insanlar kazandıracağız. Savaş uçağı deneyimi olacak 6 bin mühendis... Şuan da dünyadan tek tek topluyoruz. Binasını yaptık, mühendisleri çok özel bir yere koyduk. Hangarı da yapıyoruz."" diyerek savunma sanayiine ilgi duyan genç mühendislere bir müjde vermiş oldu.

HÜRKUŞ-C İHRAÇ EDİLECEK

TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Hafif Taarruz Uçağı HÜRKUŞ-C ile ilgili sevindiren haberler verdi. HÜRKUŞ-C'nin yakın zamanda ihracat başarılı olmasını yakalayacağını belirtti. Kotil, ''Kontrat imzalanmadığı için söyleyemiyoruz ama 12 adet HÜRKUŞ-c ihraç edilecek.'' ifadesini kullandı.

ŞİMŞEK YÜKSEK HIZLI HEDEF UÇAK SİSTEMİ

Hava aracı fırlatma aralığını 6-8 dakika mertebesine indirerek tatbikatın eğitim ve atış periyodunun etkinlikle yapılmasına katkıda bulunan Şimşek Yüksek Hızlı Hedef Uçak Sistemi, gelecekteki amaç uçak ihtiyaçlarını da karşılamak üzere gelişen ve değişen kullanıcı ihtiyaçlarına kısa sürede yanıt verebilecek şekilde geliştirilmeye devam ediyor.

Hava savunma birlik ve sistemlerinin eğitim ve test ihtiyaçlarını karşılamak üzere TUSAŞ’ın öz kaynaklarıyla AR-GE projesi olarak başlattığı Şimşek Yüksek Hızlı Hedef Uçak Sistemi, silahlı kuvvetlere hizmet sunmaya devam ediyor.