Türkiye, silah sanayinde arka arkaya önemli adımlar atmaya​ devam ediyor. Bu kapsamda ilk savaş uçağı 18 Mart 2023 yılında hangardan çıkacak. 2028 yılında ise toklarda yerini alması yani Türkiye'nin semalarında yerli uçakların uçması hedefleniyor.

TBMM Milli Savunma Komisyonu üyeleri geçen günlerde Savunma Sanayi Başkanlığı ve ASELSAN'ı ziyaret etti. Komisyon üyesi milletvekillerine kurumların devam eden çalışmaları ve yeni projeler ile ilgili detaylı bilgi verildi.

DENEMELER YAPILIYOR

Sabah'ın haberine göre, Tank-palet fabrikasında üretilen Altay tanklarının motorlarıyla ilgili Almanya ve Güney Kore ile temaslar uzun süredir devam ediyor. Güney Kore'den motor gelmesiyle beraber denemeler yapılıyor.

Türkiye'nin yüz akı İHA ve SİHA'ların motor ve bazı aksamları Ukrayna'da üretiliyordu. Rusya'nın bu ülkeyi işgali ile birlikle bunların tedarikinde belli sıkıntılar yaşanmaya başladı. Daha önce çıkartılan zorluklar nedeniyle başlatılan yerli motor projesine hız verildi.

2028 YILINDA STOKLARDA YER ALACAK

Yapılan bu çalışmalar sonuç verdi ve motorlar deneme aşamasına geldi. Kısa bir süre içinde sonuç alınıp İHA ve SİHA'ların yerli motorla uçması hedefleniyor.

Milli Muharip Uçak'la ilgili çalışmalar hakkında da bilgi paylaşıldı. Uçağın ilk denemeleri 18 Mart 2023'te yapılacak. Denemelerin en az 3-4 yıl süreceği, milli muharip uçağının 2028 yılında stoklarda yer alabileceği belirtiliyor.