24 TV'de yayınlanan Murat Çiçek ile Yüz Yüze programında açıklamalarda bulunan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, savunma sanayisindeki ekosisteme ilişkin '2023'te Kızılelma uçacak, MMU hangardan çıkacak, Hürjet uçacak, Ağıratak uçacak, Anadolu hizmete girecek, Anadolu'nun üzerine TB3 SİHA'mızı koyacağız. Her ay birkaç haber veriyor olacağız' ifadelerini kullandı.

SSB Başkanı İsmail Demir'in konuşmalarından satır başları;

Pençe Kılıç Harekatı'nda kullanılan mühimmatlar Türkiye'nin ürettiği mühimmatlar mı?

 (Pençe Kılıç Harekatı) Envanterde bulunan mühimmatlar kullanılıyor. Tabii ki ağırlıklı olarak yerli mühimmatlar. Envanterimizde yerli ve yabancı mühimmatlar var.

Envanterimizde yıllardır zamanla temin edilmiş çeşitli mühimmatlar da var. Onlar da kullanılıyordur.

Tekraren envanterimiz depolarımız zamanla alınan mühimmatlar olduğu için onlarla da operasyon yapılması gayet tabii.

Mühimmat anlamında şu an (dışa) bağımlılığımız yok, her türlü mühimmatı üretebilecek durumdayız.

SAMP-T HAVA SAVUNMA SİSTEMİ

Türkiye'nin bir hava savunma sistemi yoktu. Daha önce konuştuğumuz benzer hava savunma sistemleri şu anda elimizde var

Malum EUROSAM denilen bir konsorsiyum var. O zamanki modelde bu konsorsiyuma bizim şirketlerimizin de dahil olması ve bunun çatısında bir savunma sistemi üretilmesi konuşuluyordu ve onun da safhaları vardı.

Çok cüzi bir miktar önce Türkiye'de hazır bulundurmak ve daha sonra belirli sistemlerin ilave edilerek daha iyi adım adım iyileştirilmiş bir sistemin üretilmesi bu üretim safhasında Türkiye'nin yavaş yavaş dahil olması gibi uzunca bir yol haritamız vardı.

2015'te konuştuğumuz zaman Türkiye'nin bir hava savunma sistemi yoktu, ama şimdi bizim HİSAR/HİSAR-A+'mız var.

Biz savunma sanayiinde dışa bağımlılığı bitireceğiz.

"SİPER FÜZESİ İLK TESTİNİ GEÇTİ"

Kademeli hava savunma yapımızı kurmak durumundayız. Kademeli hava savunmada biz çeşitli kademeleri basamak basamak inşa ediyoruz.

Savunma Sanayii'nin Türkiye açısından özelliği; Sayın Cumhurbaşkanı'mızın gerçekten çok net koyduğu irade ile biz bu konuda dışa bağımlılığı bitireceğiz ve gücümüzü buraya konsantre edeceğiz.

HİSAR A+ ve SİPER projemizle beraber birkaç gün önce yaptığımız testle 100 km'yi geçen bir menzile ulaştık.

Ancak, tabii giderek daha yüksek irtifa daha uzun menzil ve daha uzak mesafeden atılan balistik füzeleri korumayla ilgili sürekli kabiliyet geliştirmek gerekiyor.

Çünkü daha uzak mesafeden atılmak demek uzaydan sizin hava sahanıza gelen çok daha hızlı durdurulması zor olan sistemlerden bahsediyoruz.

Hem EUROSAM hem de bizlerin böyle bir sisteme ihtiyacımız var. Onlar da 2015'ten beri çalıştılar ve belirli bir ilerleme kaydettiler. Şu an konuştuğumuz konu SAMP-T dediğimiz sistemin daha iyileştirilmiş, daha uzun menzili ve irtifası olan yüksek irtifa balistik füze karşılama kabiliyeti olan bir sistemin hayata geçirilmesi konusu.

Onların attıkları bizden daha iyi olabildikleri yerler var, bizim de katılabileceğimiz konular var. Böylece bir araya gelir isek yine daha ileri iyi sistemleri geliştirmekle ilgili bir çalışma yapabiliriz.

Belki S-400 veya Patriot'un daha ilerisine versiyonlarına erişecek bir sistemi beraber yapmak üzere konuşuyoruz.

SAVUNMA SANAYİİ VE ÖZEL SEKTÖR

Biz sözleşmelerimizi döviz olarak imzalayabiliriz ama özellikle TL olarak imzalamak konusunda çok dikkatliyiz.

Savunma sanayiinde dışa bağımlılığı minimuma indirmeniz gerekiyor.

Gençlerle buluşmak, konuşmak, onlara ulaşmak çok önemli bir şey. Bir gencimiz, ben şunu yapacaktım hevesimi kırdılar dememesi gerekir.

SAVUNMA SANAYİİ ENVANTERİ

Mühimmatın kullanılacağı silahlar ve toplar vs. bunlardan bahsediyorsanız onlarda da çok geniş bir yerli kullanımımız var. Tabii orada da tabi gelişmenin sonu yok.

Çeşitli kalibre mühimmatlar zaten envantere girmeye devam ediyor. Geçmişte kullandıklarımızın haricinde, 'şu anda şu silaha ihtiyacımız var veya şu platformda şunu yapmak istiyoruz' dediğimizde yapamayacağımız bir şey yok.

Pratik olarak veya teknoloji gerekiyorsa hemen kolları sıvayıp onları da bir an önce envantere eklemek veya geliştirmekle ilgili de bir sıkıntımız yok.

MİLLİ MUHARİP UÇAK HANGARDAN ÇIKIYOR

Milli Muharip Uçağı'mız artık ete kemiğe büründü. Aşamaları bittikten sonra uçuşa hazır olacak inşallah.

Milli Muharip Uçağı'nın %32-%33'ü yerli olarak şu anda devredeler.

70 küsür ARGE projemiz var mesela, çeşitli yeni alanlarla ilgili. Bir alan boşsa oraya şirket kuruyoruz veya kurduruyoruz.

Ülkelerle işbirliklerine açığız. İyi niyetle bir yaklaşım gördüğümüzde ortak proje üretmeye hazırız.

Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Eskişehir'de okuyordum, Eskişehir'de uçakların kalktığını gözlerimizle gördük daha sonra, (Milli uçak) inşa etme hayali hep aklımızın bir kenarındaydı.

3 HAVA SAVUNMA SİSTEMİMİZ OLACAK İDDİASI

Bizim birbirinden farklı 3 hava savunma sistemimiz olacak doğru mudur?

Şöyle tanımlayalım. Hava savunma sistemi kademeli bir yapıdır. Kademe kademe hava savunma sisteminiz olması lazım.

Çeşitli irtifa ve menzillerde, değişik tehditlere cevap verebilen katmanlı bir hava savunma sistemi diyoruz biz buna.

Mesela balistik füzeyi karşılamaya göre tasarlanmış bir hava savunma sistemiyle bir drone vurmanız zor olabilir.

Uzun menzilli yüksek irtifalı bir hava savunma sistemi koyduğunuzda yanına bir de alçak irtifa ve düşük menzil hava savunma sistemiyle o hava savunma sistemini korunabiliyor.

Hatırlarsınız Körfez'de drone saldırılarıyla yapılan bazı olayları... O halde diyoruz ki kademeli hava savunma sistemimizi kurmak zorundayız. Biz şu anda basamak basamak inşa ediyoruz.

Şu anda erişmemiz gereken daha uzun menzil ve daha yüksek irtifa diye bir kavram var. Bu da ta uzayda vurmaya kadar giden bir süreci kapsıyor.

Yabancı bağımlılığını minimuma indirmeniz gerekir eğer savaş uçağından bahsediyorsanız.

DEV PROJELERİN BİLGİ GÜVENLİĞİ

Savunma sanayiinde Türkiye'nin dikkat çekiyor olmaya başlamasıyla beraber, bir seviye daha dikkatli olmamız gerektiğini sürekli belirtiyoruz.

Yarın, her şeyin birbirine bağlı olduğu bir dünyada siz bağlantı sağlayan noktalarınla ilgili yazılım ve donanım açısından bağımlıysanız, nasıl emniyetli olacaksınız.

YERLİ GEMİLER VE MAVİ VATAN

Bu konu fikir ve bilgi sahibi kişiler tarafından tartışılması, konuşulması, müzakere edilmesi çeşitli ihtimallerin analiz edilmesi ve ona göre planların yapılması gerekir.

Bu bir yolculuk, bu yolculuğun devam etmesi gerekiyor, her şeyin olgunlaşarak sürekli gelişmesi lazım ve hiçbir zaman "Şurada iyiyiz" deyip duramayız.

2023 GÖKYÜZÜNDE OLACAKLAR

2023'te Kızılelma uçacak, MMU hangardan çıkacak, Hürjet uçacak, Ağıratak uçacak, Anadolu hizmete girecek, Anadolu'nun üzerine TB3 SİHA'mızı koyacağız. Her ay birkaç haber veriyor olacağız.

Geçmişte ne eksikti? Sorunun cevabı irade, kararlılık. Bu ülkenin insanına güvenen, insanına tepeden bakmayan, haydi bakalım diyen bir liderlik yapısı eksikti.