Yunanistan’da istihbarat teşkilatının (EYP) İsrail menşeli Predator casus yazılım ile telefonlarını dinlendiği kişiler listesi kabarıyor. Türkiye’ye karşı askeri provokasyonlarda bulunan Başbakan Miçotakis’in birçok siyasetçi ve gazetecinin ardından Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesini de dinlettirdiği ortaya çıktı.

Yunan gazetesi Documento dünkü sayısında Başbakan Kiryakos Miçotakis'in, EYP'yi Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesini dinlemek ve izlemek için kullandığını duyurdu. Gazete, 14 yeni kişinin yer aldığı dördüncü listeyi yayınladı. Dinleme skandalının patlak vermesinin ardından Yunanistan İstihbarat Teşkilatı’ndan (EYP) Başkanı Panagiotis Kontoleon, 5 Ağustos’ta istifasını Başbakan Kiryakos Miçotakis’e sunmuştu. Kontoleon’un istifasının hemen ardından Başbakanlık Genel Sekreteri ve aynı zamanda Başbakan Miçotakis’in yeğeni olan Grigoris Dimitriadis de istifa etmişti. Miçotakis ise söz konusu dinlemelerden haberinin olmadığı savunmasını yapmıştı.

GENELKURMAY HEDEFTE

Habere göre EYP, Predator adlı casus yazılımı kullanarak Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros ve Kara Kuvvetleri Komutanı Charalambos Lalousis de dahil olmak üzere birçok yüksek rütbeli subayın telefonlarını dinleyerek takip etti. Ordu kademesindeki isimlerin dışında Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Eva Kaili de Yunan hükümeti tarafından telefonları dinlenenler arasında yer alıyor.

DİNLENENLER LİSTESİ KABARIK

Daha önce paylaşılan üç listede, CNN Yunanistan’ın ekonomi muhabirlerinden Thanasis Koukakis, Panhelenik Sosyalist Hareket Partisi (PASOK) Lideri Nikos Androulakis, eski Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Kalkınma ve Yatırım Bakanı Andonis Yeorgiadis, eski Sağlık Bakanı Vasilis Kikilias, eski Vatandaşı Koruma Bakanları Mihalis Hrisohoidis ve Olga Yerovasili, Kathimerini Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aleksis Papahelas, Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias, Maliye Bakanı Hristos Staikuras, Çalışma Bakanı Kostis Hacidakis, EYP Savcısı Vasiliki Vlahu, bazı idari birim yöneticileri ve bazı önemli iş adamlarının isimleri bulunuyordu.

SYRIZA: DERHAL CEVAP VERİLMELİ

Ülkenin ana muhalefet partisi SYRIZA'dan yapılan açıklamada ortaya atılan iddialarla ilgili izahat beklediklerinin altı çizilirken aylardır aydınlatılamayan skandalın Yunan tarihinin en karanlık anlarına ait olduğu vurgulandı. Başbakan Miçotakis'in EYP'nin attığı her adımdan sorumlu olduğu hatırlatılırken "Miçotakis derhal net cevaplar vermeli" denildi. Açıklamada ayrıca "Tek görevi düşmanlara karşı ülkeyi savunmak olan askerler gizli bir şekilde gözetleniyor muydu?" diye soruldu. Öte yandan bir önceki listede ismi dinlenenler arasında yer alan Hükümet Sözcüsü Ioannis Oikonomou ise söz konusu haberi 'temelsiz iddiaların bir karışımı' diye nitelendirerek eleştirdi.

DARBE KORKUSU MU?

Yunan medyasında yer alan bazı değerlendirmelerde ordunun ABD ile hiç olmadığı kadar yakın bir pozisyona geldiği belirtilirken Miçotakis hükümetinin bu durumdan endişe ettiği için komuta kademesindeki generallerin dinlenmiş olabileceği kaydedildi. Değerlendirmelerde ABD ile yakın ilişki kuran orduların, ülkelerinde darbe yapma ihtimalinin arttığı notu düşüldü. Öte yandan birçok Yunan sosyal medya kullanıcısı benzer bir durumun en son 1967'de gerçekleşen Albaylar Cuntası döneminde yaşandığını, darbe döneminden bu yana ilk kez bir hükümetin ordu komutanlarının telefonlarını dinlediğini ifade etti.