Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), fiyat istikrarının temel amacı yolunda yeni bir adım atıyor. Parasal aktarım mekanizmasındaki etkinliği artırmak için yeni bir zorunlu karşılık düzenlemesi değişikliği yapılacak.

MERKEZ BANKASI'NDAN YENİ DÜZENLEME

Merkez Bankası, 21 Kasım 2020 tarihinde gerçekleşen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından para politikasının etkinliğinin artırılması amacıyla alınan kararlara değinildi. Fiyat istikrarının ışığı doğrultusunda Merkez Bankası, politika faizinin artırılmasıyla parasal anlamda sıkılaşma gerçekleşleştirildiğini anımsattı.

Buna göre Merkez Bankası, parasal aktarım mekanızmasının etkinliğinin artırılması için sade, yeni bir zorunlu karşılık sistemine geçiş yapılmasına karar aldığını açıkladı.

Zorunlu karşılık düzenlemesinden maddeler

- Reel kredi büyümesi doğrultusunda farklılık gösteren zorunlu karşılık ile faiz/nema oranları uygulaması yürürlükten kaldırıldı.

- Zorunlu karşılık ile faiz/nema oranları, bütün sektörler için aynı oranlardan uygulanacak.

- Buna göre TL (Türk Lirası) ile yabancı paradaki zorunlu karşılık oranları, tablodaki şekilde belirlenecek.

- TL cinsinden zorunlu karşılıklar adına ödenen faiz7nema oranı, tüm sektör için %12 olarak uygulanacak.

- ABD doları cinsindeki mevduat/katılım fonunun yükümlülükleri adına kurulan zorunlu karşılıklarda, yüzde 1,25 oranında uygulanan komisyon oranı, yüzde 0 olarak belirlenecek.

TÜRK LİRASI ZORUNLU KARŞILIK ORANLARI

YABANCI PARA ZORUNLU KARŞILIK ORANLARI

Değişiklikler için tesis tarihi belli oldu

Söz konusu değişiklerin ardından rezev opsiyon kullanımındaki oranların aynı kalması durumunda, sistemin zorunlu karşılık tesislerinde yaklaşık olarak 12,3 milyar TL ve 5,7 milyar ABD doları karşılığında altın ve döviz cinsinden artması öngörüldü. Öte yandan faiz ve nema ile komisyon oranlarında gerçekleşen değişiklikler sonucunda, aracılık maliyetinde azalma olacak.

Faiz ve nema ile komisyon oranlarında geçerli olan değişiklikler 27 Kasım 2020 tarihinden, TL ve yabancı para zorlu karşılık oranlarıyla ilgili değişiklikler tesisi tarihi 25 Aralık 2020'de başlayacak 11 Aralık 2020 tarihindeki yükümlülük dönemi itibarıyla geçerli olacak.