Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün Para Politikası Kurulu toplantısını yeni TCMB Başkanı Naci Ağbal başkanlığında gerçekleştirdi.

REPO İHALE FAİZ ORANI YÜKSELDİ

Toplantı sonrasında Merkez Bankası kritik faiz kararını kamuoyu ile paylaştı. Bu bağlamda, TCMB'nin yeni politika faizinin piyasa beklentilerine paralel olarak 475 puan artarak yüzde 15'e kadar yükseldiği kaydedildi. Ardından dolar kurunda ve altın fiyatlarında ciddi oranda bir düşüş kaydedildi. Borsa İstanbul'da ise tüm zamanların rekoru kırıldı. 

Toplantının ardından yapılan açıklamada repo ihale faiz oranının artış gösterdiği ifade edildi. Buna göre, repo ihale faiz oranı yüzde 10,25'ten yüzde 15'e yükseltildi. Ayrıca tüm fonlamanın temel politikaya araç olan bir hafta vadeli olan repo faiz oranı üstünden yapılmasında karar kılındığı açıklandı.

KORONAVİRÜS EKONOMİDE BELİRSİZLİKLERİ ARTTIRDI

Açıklamalara göre küresel ekonomi, yılın 3. çeyreğinde kısmi olarak toparlanma gösterdi. Son dönemlerde artış gösteren koronavirüs vakalarından ötürü önümüzdeki dönem küresel ekonomi ile alakalı belirsizliklerin de yükseldiğinin altı çizildi.

İktisadi faaliyette toparlanmanın devam ettiği açıklandı. Koronavirüs (kovid-19) vaka sayılarında artış gözlenmesi ile ortaya çıkan kısmi kısıtlamaların başta hizmet sektörü olacak şekilde iktisadi faaliyetlerin kısa vadedeki görünümüne ilişkin belirsizliklerin arttığı kaydedildi.

Öte yandan salgın döneminde güçlü kredi inmesinin de gecikmeli etkilerle arttırdığı iç talep ve cari işlemler de ithalat kanalını olumsuz olarak etkilemekte.