Bilişim Vadisi'nde geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılımıyla düzenlenen 'Kocaeli'ye Değer Katanlar Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmayla tüm Türkiye'nin tanıdığı genç mühendis Taha Uluhan konuştu.

Sabah gazetesine konuşan Almanya Stuttgart'a doğumlu ve orada Makine Mühendisliği okuyup Mercedes'te işe başlayan Uluhan, "Mercedes'in ilk yüzde yüz elektrikli olan model serisinde proje yöneticiliğini yaptım. Eş zamanlı olarak inovasyon ve teknoloji yönetmenliğinde yüksek lisans yaptım. Yüksek lisansı ve projeyi başarıyla bitirince Mercedes'in küçük ve orta kasalı araçlarının direktörünün asistanı olarak seçildim 23 yaşında. Aynı zamanda doktoraya başlamıştım. Arkadaşlarımızla bir şirket kurup bu çalışmaları ticarileştirmek istedik. Bilişim Vadisi'nin hızlandırma programına katıldık ve bilişim vadisinden Temmuz 2021'de davet aldık. Başvuruları yaptık, 3 aylık bir deney sürecinden sonra projemize onay verildi ve ülkemize geldik." dedi.

"TÜRKİYE İLERİ BİR SEVİYEDE"

Deneyimlerini gençlerle paylaşan Uluhan, "Biz de Avrupa'da bunalım yaşadık. Irkçılıkla mücadele ettik. Kendimizi göstermek için 5 kat fazla çalıştık. Burada önemli olan ümitsizliğe kapılmamak. Yurt dışına çıkayım da gerekirse çöp temizleyim diyen de var. Yurt dışına çıkayım mühendislik eğitimi alayım deneyim kazanıp ülkeme döneyim diyen de var.

İkincisi en makul olandır. Vatan için çalışmanın manevi hazzı da var. Türkiye'nin dijital dönüşümü Avrupa'yı yakaladı. Bunu Avrupalıların kendisi de biliyor. Türkiye bu noktada çok ileri bir seviyede. Savunma sanayisindeki ilerlemeler, teknoparktaki imkanlar, oldukça iyi. Önemli olan bu imkanları görmek. Sayın Cumhurbaşkanımız beni yanına çağırdı. Tebrik etti. Teknoloji Bakanımız tekrar tebrik etti. Her türlü desteği vereceğini söyledi. Projemizi detaylı bir şekilde sordu. Bizi sevindirdi. Şuan 6 gurbetçi, 6 yerli toplam 12 kişilik bir ekibimiz var. Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız." şeklinde konuştu.

Uluhan; "Elektrikli araçların çevresel etkisini azaltmak için, lityum iyon bataryaların yüksek bir verimlilik ve içindeki malzemeleri yüksek bir saflık ile geri dönüştürmek için çalışmalar yapıyoruz. Ama daha yolun başındayız ve başarmamız gereken çok şeyler var. Önümüzdeki ilk hedef de sene sonuna kadar pilot tesisimizi kurup laboratuvar ölçeklemedeki prosesimizi endüstriyel boyuta getirmek." ifadelerini kullandı.