TFF Yönetim Kurulu, Riva'daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde gerçekleştirdiği toplantıda, Süper Lig'de 11 Aralık'ta yapılan MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçının bitimiyle, başkent ekibinin başkanı Faruk Koca ile iki kişinin hakem Halil Umut Meler'e saldırısının ardından gelişmeleri değerlendirdi.

Büyükekşi, toplantı sonrası düzenlediği basın toplantısında, olaylı maç gecesi süresiz ertelediklerini açıkladıkları liglerdeki tüm maçların 19 Aralık Salı gününden itibaren yeniden başlayacağını duyurdu.

TFF Başkanı, Süper Lig'de 19 Aralık Salı günü 17. hafta karşılaşmalarının, ertelendiği için bu hafta sonu yapılmayacak 16. hafta karşılaşmalarının ise 10 Ocak 2024 haftasında oynanacağını da belirtti. Büyükekşi ayrıca 10 Ocak haftasında oynanması gereken Türkiye Kupası maçlarını da ileri bir tarihe erteleyeceklerini dile getirdi.

Büyükekşi'nin açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:

"Halil Umut Meler bizim için sadece bir hakem değil, uluslararası arenalarda kendisiyle iftihar ettiğimiz, gurur duyduğumuz bir hakemimiz. İyi bir aile babası ve iyi bir insan. Bugün konuşacağımız hiçbir şey, hakemimiz zalimce tekmelenirken iki eli başında yerde sürüklendiği fotoğraftan daha fazla şey söyleyemez."

"Olayın sorumluları hakkında yüce Türk adaleti gereğini yapmıştır, bundan sonra da yapmaya devam edecektir. Bizim TFF olarak yapmamız gereken şeyi, hukuk müşavirliğimiz dün yapmıştır. PFDK da perşembe günü kararını açıklayacaktır. Disiplin talimatlarımızda, bu gibi durumların tekrarı yaşanmaması için hak mahrumiyeti ve para cezası dışında ek yaptırımlar getirmeyi planlıyoruz."

"Bu süreçte Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımıza sunmak istiyorum. Gençlik ve Spor Bakanımıza, İçişleri Bakanımıza, Adalet Bakanımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. 6222 kanununda gerekli değişikliklerin yapılmasında ve uygulanması konusunda, TFF de yerini alacaktır."

"TFF'nin kurulları var. PFDK ve Tahkim Kurulu... TFF Hukuk Kurulu Başkanı her hafta maçlar oynandıktan sonra ceza kuruluna sevkler yapıyor. Dün de gerekli sevkler yapıldı. TFF'nin bu konuda bir karar yetkisi yok. Yetki, bağımsız olan PFDK'da. Onlar da yarın da toplanacak. Karar, perşembe günü de açıklanacaktır."

"Hakemlerin dün yaptığı resmi bir açıklamaları var. Hepimiz insanız, önce bunu düşünmemiz lazım. İnsan psikolojisi... O günkü ruh halleri gerçekten çok kötüydü. Biz de yeniden başlatma kararını alırken gerek kamuoyunun gerekse hakemlerimizin bu konudaki tutumlarıyla ilgili çalışmalar yaptık. Dün, Ankara'da hakemlerimize uzun bir konuşma yaptık, onlar da saygı gösterdiler, mutabık kaldılar."

"Halil Umut Meler, UEFA'nın da FIFA'nın da çok sevdiği bir hakem. EURO 2024'te görev almasını bekliyoruz. Şu an hakemliği bırakması gibi bir durum yok."

"Faruk Başkanımızı uzun yıllardır tanıyoruz. Böyle biri değildi. Bir sağlık durumu mu oldu, ne oldu bilmiyoruz. Bizim konumuz şu an bu değil. Konu adalete gitmiştir ve adalet gerekeni yapmıştır. Nasıl mahkemelere bir bakan, cumhurbaşkanı müdahale edemiyorsa, biz de PFDK'ya müdahale edemeyiz. Onlar karar verecektir. Bir düzeltme yapılacaksa da Tahkim Kurulu yapacaktır. Benim bu konuda bir şey söylemem yanlış olur."

"Güvenlikle ilgili mutlaka yeni bir şey olacak. Yoksa bizim dün İçişleri Bakanlığı'nda ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda ne işimiz var? Güvenlikle ilgili her türlü kararın alınması için talebimiz var. Hukuki olarak kanunda bir değişiklik yapılması gerekirse, bunları da konuştuk. Adalet Bakanımızla yaptığımız görüşmeden sonra, dün itibarıyla çalışmalara başlandı. Biz de TFF olarak müdahil olacağız. Kulüplerimiz de dahil olacak. Sadece hakemler değil aynı şekilde futbolcularımıza karşı da şiddet olabiliyor. Teknik direktörlere de olabilir. Can güvenliklerini sağlamak ilk önceliğimiz."

"Bizim görev ve sorumluluklarımız var, bunlardan biri de hakemler. Her yerde olduğu gibi, burada da elbette birtakım sıkıntılar var. Hakemlerimizin hatalarını göz ardı etmemiz kesinlikle mümkün değil. Ancak burada hakemlerimizin de insan olduğunu düşünmemiz lazım. İnsan hata yapabilir, yeter ki iyi niyetli olsun. Bunu geliştirmek için tecrübe kazanıp, sabırlı olmalarını sağlamamız lazım. Aralık sonunda klasman yapacağız, performansı düşük olan hakemlerimizin klasmanlarıyla alakalı mutlaka düzenleme yapılacaktır. Şu anda yabancı hakem konusu Türkiye ligleri için gündemimizde yok."

"Biz bir fair-play ödülünü, herhangi bir kişinin karakterine vermiyoruz. O an yapılan harekete veriyoruz. Konuyla alakalı kararı da Fair-Play Kurulu veriyor. Durumu değerlendirip, ona göre hareket edeceklerdir. Geçmişte verdiğiniz ödül, sonra farklı bir sonuca gidebiliyor. Bununla alakalı bir şey yapılacaktır."

"Faraziler üzerine iş yapmıyoruz?  Lütfen sizler de olumlu olun. Böyle olumsuz şeylerle, dedikodularla uğraşmayın. İstifa etmek için bir sebep de yok. ben her şeyi şeffaf olarak paylaşıyorum. Tek amacımız Türk futbolunu iyi yere getirmek. Bunu tek yapamayız, sizler de destek verin. Bu tür haberleri gündeme getirmek bile doğru değil!"

"Bu olayın aslında bir milat olması lazım. Böyle yaparak bir yere gidemiyoruz ve bir şey değişmiyor. Tam tersi, hakemlerimiz bu oyunun bir parçası. Hakem olmadan bir maç olabiliyor mu? Olmuyor. Hakemler bana diyor ki siz bize destek vermiyorsunuz. Kulüpler de hakemleri koruyorsunuz diyor. Böyle bir şey yok. Biz herkese aynı mesafedeyiz. Her maçtan sonra suçlu ararsak, bir yere gidemeyiz."