Son aylarda aralarında Türkiye, İspanya, Fransa, ABD ve İngiltere’nin olduğu maymun çiçeği salgınıyla ilgili endişeler her geçen gün artıyor. 

Bu ay başında Londra’da maymun çiçeği virüsünü kaptığı için hastaneye kaldırılan ve daha sonra iyileşen 35 yaşındaki Harun Tulunay yaşadıklarını da anlattı. Tulunay, “‘Sanırım öleceğim’ dediğimi net olarak hatırlıyorum çünkü yiyemiyordum, içemiyordum, hatta tükürüğümü bile yutamıyordum” ifadelerini kullandı.

TEDAVİ EDİLEN EN AĞIR HASTA

Öte yandan ABD merkezli medya kuruluşu Business Insider da Tulunay’ın yaşadıklarını aktardı. Hastanede 11 gün tedavi olduktan sonra sağlığına kavuşan Tulunay’a doktorların, “Tedavi ettiğimiz en ağır maymun çiçeği hastası sensin” dediklerini aktardı.

'SANKİ DERİM KEMİKLERİMDEN ÇEKİLİYORMUŞ GİBİYDİ'

Önce Covid-19 olduğunu düşündüğü için test olduğunu fakat test sonucunun negatif olduğunu söyleyen Tulunay, “Sanki derim kemiklerimden çekiliyormuş gibi hissettim. Yüksek ateşim vardı ve boğazım ağrıyordu” dedi. Ağır kesici ve ateş düşürücü almasına rağmen iyileşemediğini söyleyen Tulunay daha sonra hastaneye gittiğini de dile getirdi.

2 AĞUSTOS'A KADAR 88 ÜLKEDE 27 BİN VAKA

DSÖ'ye maymun çiçeği virüsü konusunda danışmanlık yapan bilim insanları, vakaların her iki haftada bir giderek katlandığını ve virüsün yayılmasını önlemek için zamanın giderek daraldığını bildirirken, salgının zirveye çıkmasının aylar sürebileceğine dair kaygılar arttı.

DSÖ'nün Avrupa'daki merkezi, 2 Ağustos'a kadar 88 ülkede 27,000'ün üstünde maymun çiçeği virüsü vakasının tespit edilebileceği tahminini yaptı. En son verilere göre, yaklaşık 70 ülkede 17,800 vaka saptandı