Korona salgını sonrası dünyada ve ülkemizde gıda fiyatlarında yaşanan artışa yönelik Rekabet Kurumu’ndan haksız rekabet ile ilgili artan şikayetler üzerine incelemeler devam ediyor.

Vatandaşların özellikle zincir marketlere yönelik şikayetlerini değerlendiren Rekabet Kurulu, fiyatların oluşmasında tekelleşme var mı? Sorusunun cevabını arıyor.

Rekabet Kurumu’nda soruşturmaları daha çok şikayet üzerine başlattıklarını söyleyen Başkan Birol Küle, resen başlatılan soruşturma sayısının çok az olduğunu, şikayetlerin süzgeçten geçerek kurulun önüne geldiğini söyledi.

“ÖZEL HAYATA GİRMİYORUZ”

Şikayetlerle ilgili ön araştırma yapılmasının ardından resmi sürecin başladığını ifade eden Küle, “İlk önce ön araştırma başlatıyoruz. Kurul kararıyla yerinde inceleme yetkimiz var. Bu aşamada özel hayata kesinlikle girmiyoruz. Yüksek teknoloji ekipman desteği ile inceleme yapan uzmanlarımız bu konuda eğitimli ve bilinçli. Sadece inceleme konusu araştırılıyor, özel hayatla ilgili hiçbir şey incelenmiyor.” dedi.

“FİYAT DENETİMİ YAPMIYORUZ”

Özellikle perakende sektörüne yönelik soruşturmalarla ilgili kamuoyunda oluşan ‘Rekabet Kurulu fiyat denetimi yapıyor’ algısına itiraz eden Birol Küle, “Biz fiyat denetimi yapmıyoruz. Biz fiyat nasıl oluşuyor, ona bakıyoruz. Bizim için fiyatın oluşum süreci çok önemli. Yoksa bu fiyat düşüktür, yüksektir, böyle olmalıdır gibi müdahalemiz yok. Fiyatı birlikte belirlemeye yönelik bir iletişim var mı, birlikte arz belirleniyor mu, pazar paylaşımı var mı, hassas bilgiler paylaşılıyor mu? Bu ve benzeri uygulamalar varsa bizim alanımıza girer.” ifadelerini kullandı.

“ENFLASYONİST ORTAM TÜRKİYE’Yİ ETKİLİYOR”

Dünyada yaşanan enflasyonist ortamın Türkiye’yi de etkilediğine dikkat çeken Küle, “Kim diyebilir ki enflasyonun tamamı maliyet enflasyonudur. Bunun içinde mutlaka rekabet ihlalleri vardır. Biz bunla ilgili kendimizi sorumlu tutuyoruz.” dedi

5 zincir market ve 14 tedarikçi için açılan ikinci soruşturmada 3 teşebbüsün uzlaşma talebinde bulunduğunu söyleyen Rekabet Kurumu Başkanı, firmaların "İhlali kabul etmiyoruz ama Rekabet Kurulu ile uzlaşmak istiyoruz." şeklindeki yaklaşımlarını kabul etmediklerini belirterek “Uzlaşma başvurusunun ruhunda ihlali kabul etmek temel prensiptir.” şeklinde konuştu.

Gıda fiyatlarına yönelik perakende sektörü ile ilgili 2. soruşturmada şu anda 3. yazılı savunmaları aldıklarını belirten Birol Küle, kararın muhtemelen sonbahar aylarında verileceğini belirtti.